Regjeringen tar vaksinegrep

Tirsdag holder helseminister Ingvids Kjerkol (Ap) pressekonferanse sammen med helsedirektør Bjørn Guldvåg og direktør i FHI Camilla Stoltenberg.

PRESSEKONFERANSE: Tirsdag klokka 13.30 møter helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) pressen for å orientere om coronasituasjonen. Hovedtema for tirsdagens pressekonferanse er arbeidet med å vaksinere den norske befolkningen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Det siste døgnet er det registrert 4041 coronasmittede i Norge. Det er 823 færre enn samme dag i forrige uke. De siste sju dagene er det i snitt registrert 4.531 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 4.733, så trenden er synkende.

Tirsdag holder helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) pressekonferanse sammen med helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i FHI, Camilla Stoltenberg.

- Vi har fått gode nyheter de siste dagene, innleder Kjerkol og viser til de siste vaksinetallene som viser en god økning av både første, andre og tredje dose, innleder Kjerol pressekonferansen.

Kjerkol retter en stor takk til alle som nå stiller opp for å få gjennomført et taktskifte i vaksineringen.

- Jeg oppfordrer alle som kan til å brette opp ermet i juleferien, slik at kommunene får satt vaksinedosene sine, sier helseministeren.

Vanskelig i 204 kommuner

Som Dagbladet omtalte tirsdag, kan alle landets apotek snart begynne å sette coronavaksiner. Samtidig tar staten regninga for doblet coronatillegg for kommunalt ansatte og dobbel timelønn for lærere som tar ekstratimer. Kjerkol retter en stor takk til alle som nå stiller opp for å få gjennomført et taktskifte i vaksineringen.

Helsedirektør Guldvog sier det er for tidlig å si at tiltakene som er innført nå, er nok til å få smitten ned igjen til et akseptabelt nivå.

- Tilgangen til helsepersonell er vanskelig i 204 kommuner. Også fastleger, legevakt og kommuneoverleger melder om utfordringer, sier Guldvog.

Ekstra ressurser gjør likevel at vaksineringen går raskt.

- Tusen takk til alle som bidrar og som bærer belastningen gjennom denne pandemien, sier helsedirektøren.

Flest uvaksinerte coronapasienter

Guldvog kommer med en oppdatering på innleggelsestall og -situasjon i forbindelse med pandemien. Færre enn 50 prosent av de som nå er innlagt med corona er fullvaksinerte.

- Sykehusene har iverksatt en rekke tiltak for å ha god nok kapasitet. De forbereder seg nå på økning i innleggelser, sier Guldvog.

Testkapasiteten skal nå økes. Det er gjort anskaffelser av mer enn 30 millioner nye tester, og disse er under planlagt levering. I enkelte kommuner er testkapasiteten knapp, slik at prioriterte grupper som helsepersonell og testing ved symptomer er høyest prioritert, foran for eksempel skoleelever.

- Vi venter store leveranser av tester fra midten av januar, sier Guldvog og avslutter med å oppfordre folk til å både følge råd for smittevern og ta vare på hverandre i jula, sier Guldvog

Mye usikkerhet

Direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, sier at det fremdeles er mye usikkerhet rundt omikron og hvordan denne vil påvirke samfunnet.

- Smittetallene de siste dagene viser muligens en nedgang, men vi må være forsiktige med å tolke disse. Det kan være at testmønsteret nå er annerledes og påvirker tallene. Det ubesvarte spørsmålet er hvordan tiltakene påvirker spredningen av omikron, sier Stoltenberg og viser til at tallet på omikron-smittede har firedoblet seg på ei uke.

I løpet av få dager vil en ny risikovurdering med ferske beregninger og anslag for smittespredningen de kommende dagene og ukene være klar fra FHI.

- Jeg håper vi ikke ses på pressekonferanse de neste dagene, og ønsker god jul og godt nyttår, avslutter Stoltenberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer