Regjeringen taus om Nygaard-attentatet

Regjeringen vil gjerne snakke om Rushdie-saken på nordisk plan, men er helt tause når det gjelder attentatet mot den norske Rushdie-forleggeren William Nygaard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forlagssjef William Nygaard i Aschehoug ble skutt utenfor sin privatbolig i Oslo høsten 1993 etter at forlaget hadde gitt ut Salman Rushdies bok «Sataniske vers». Nygaard selv har aldri vært i tvil om at attentatet har en klar sammenheng med dødsdommen - fatwaen - forfatteren fikk forkynt i 1989, og som også gjelder forleggere som gir ut den bannlyste boken.

Ønsker uttalelse

Nygaard sa til NTB 17. januar i år at han ønsker at justisministeren skal be om en uttalelse fra Riksadvokaten og politimesteren i Oslo om hvilken retning sporene i saken går og hvordan etterforskningen løper. Samferdelsminister Odd Einar Dørum, som sto side om side ved Nygaard under samtalen, ville gjerne møte Nygaard og diskutere saken. Et slikt møte er ikke blitt holdt ennå. Om ønsket til Nygaard sa Dørum til NTB at: «Jeg synes personlig at dette åpenbart er et rimelig krav, dersom det er grunnlag for å kunne gjøre det». Dørum understreket også viktigheten av å verne retten til å kunne ytre seg.

- Det er tette linjer mellom Nygaard-saken og Rushdie, sa Dørum til NTB.

«Ingen kommentar»

NTB var i dag i kontakt med de informasjonsansvarlige til justisministeren, utenriksministeren og samferdselsministeren. Beskjeden var at ingen av statsrådene ville kommentere saken. Pressetalsmann Ingvard Havnen i UD viste til at dette er en sak mellom politiet og påtalemyndigheten. I går varslet utenriksminister Knut Vollebæk at han vil ta opp Rushdie-saken på det nordiske utenriksministermøtet i april.

- Norge har et spesielt ansvar på grunn av attentatforsøket mot forlagssjef William Nygaard, sa Vollebæk til TV 2 i går.

Informasjonssjef Dagfinn Aanonsen opplyser at justisminister Aud-Inger Aure ikke har fått noen henvendelser fra Nygaard om saken, og ønsker heller ikke å kommentere denne saken.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch var ikke tilgjengelig for kommentar i dag.

William Nygaard sier at han fremdeles ønsker en uttalelse, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

TAUS: Regjeringen vil ikke uttale seg om attentatet mot William Nygaard.