TALTE TIL LANDSMØTET: Partileder Siv Jensen åpnet landsmøtedagen på Gardermoen i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TALTE TIL LANDSMØTET: Partileder Siv Jensen åpnet landsmøtedagen på Gardermoen i dag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Regjeringen tester ut Frps fanesak om eldrefinansiering

Har fått på plass et forsøk med statlig finansiering av eldreomsorgen, opplyser Siv Jensen i sin landsmøtetale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Finansminister Siv Jensen innledet sin tale til Fremskrittspartiets landsmøte i dag med å snakke om flyktningkrisen i Middelhavet og Syria.

- Norge er en av de største giverne til Syria-krisen, sier Jensen, og påpeker at Norge i 2015 vil gi en milliard kroner for å hjelpe syrere på flukt fra borgerkrigen.

- På den måten kan vi hjelpe mange, sier hun.

- Samtidig pågår det en debatt om mottak av kvoteflyktninger. Men er det virkelig det viktigste vi kan bidra med, og kan norske kommuner bosette så mange? Tallene er helt tydelige. Vi kan hjelpe mange, mange, mange ganger flere mennesker gjennom å sende penger til regionen, sier Jensen, og mottar stor applaus fra salen.

Nei til 10 000 Jensen påpeker det samme som statsminister Erna Solberg tidligere har poengtert: At det allerede sitter 5000 mennesker i norske mottak, og at et økt antall kvoteflyktninger vil føre til en betydelig økning i ventetida.

- Norge kan ikke påta seg oppgaver vi ikke kan håndtere. Derfor sier Frp nei til å ta imot 10 000 flyktninger, men vi sier ja til økt hjelp i nærområdene, sier hun.

I landsmøtetalen snakket Jensen også om de økte utfordringene med terrorisme, og norske fremmedkrigere som reiser til Syria.

- I revidert nasjonalbudsjett vil vi legge fram en tiltakspakke mot terror som også vil komme til nytte i kommunene og fengslene, sier Jensen, som i likhet med statsminister Erna Solberg også tok opp den økte usikkerheten i Europa, med russisk aggresjon i Ukraina.

- Nato-medlemskapet er en pilar i vår sikkerhet, og utgjør den store forskjellen når vi sammenlikner med 1940, sier Jensen, som samtidig framhever at regjeringen vil fortsette å styrke det norske forsvaret.

Heimevernsøvelser Alle avdelinger i Heimevernet i Finnmark skal få midler til å holde øvelser og en større øvelse skal arrangeres med mannskaper fra Hæren og HV i Troms og Finnmark.

Pengene til disse tiltakene kommer når regjeringen legger fram revidert budsjett, opplyser Siv Jensen.

- I dag står ikke Norge mot en direkte trussel. Men vi ser en utvikling i vår randsone som vi må ta på alvor, sa Jensen.

Hun sier øvelsene skal styrke operativ evne, beredskapsnivået og gi økt synlighet.

Trygdeoppgjøret Hun mener også at oljenæringen vil fortsette å være viktig for Norge i framtida, selv om næringen nå møter betydelige utfordringer. Hun kom også med et stikk til Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Jeg merket meg at Støre i går fikk seg til å si at regjeringen prioriterer milliardærene foran de arbeidsløse. Svaret deres er økt skatt og at de ikke vil være med på loven om flere midlertidige ansettelser. Ingen av de løsningene er svaret på de utfordringen norsk økonomi står ovenfor, sier Jensen, som også kom inn på trygdeoppgjøret i landsmøtetalen.

Frp er imot dagens ordning, der pensjonene reguleres med et tillegg på 0,75 prosent av det generelle oppgjøret.

- Nå har vi en utfordring som er at pensjonistene kan risikere å miste kjøpekraft. Og vi kan ikke utelukke at dette vil fortsette i mange år, at pensjonistene får mindre å rutte med, som følge av moderate lønnsoppgjør, sa Jensen.

Hun mener dette ikke kan ha vært stortingsflertallets intensjon.

- Jeg vil derfor be om at Robert Eriksson snarest mulig setter seg med de andre partiene på Stortinget for å finne ut av dette, sa Jensen.

Statlig finansiering Siv Jensen opplyste også om at en forsøksordning med statlig finansiering av eldreomsorgen nå er på trappene.

- Jeg er veldig stolt av å kunne fortelle at vi har fått gjennsomslag for at forsøksordningen med statlig finansiering skal finansieres med en overslagsbevilgning, sier Jensen, til spredt applaus, før hun legger til:

- Overslagsbevilgning er et veldig politisk ord, så det er kanskje lurt å forklare hva det egentlig betyr. Det skal være behovet for de eldre som styrer, ikke kommunens budsjett, sier hun.

Hun oppfordrer partiets lokalpolitikere til å overbevise sine kommuner om å bli med på forsøksprosjektet om statlig finansiert eldreomsorg.

- I alle år har Frp stått alene om å ville ha en statlig finansiert eldreomsorg. Det er fordi vi ønsker at alle som har behov, skal få det når behovet inntreffer. Ikke avhengig av kommunens økonomi, sier Jensen.

- Nå gleder jeg meg veldig til at alle dere går i gang med dette arbeidet med å bli med på dette forsøksprosjektet. Det ville vært en sann fornøyelse hvis det var Frp-styrte kommuner som gikk i bresjen for å være med på dette, sier hun.

Mer til kommunene Finansministeren lover også mer penger til kommunene i revidert nasjonalbudsjett.

Frps kommuner, med Os-ordfører Terje Søviknes i spissen, har bedt sin partileder om å kompensere for tapte skatteinntekter som følge av lavere oljepris.

 Regjeringen oppdaterer nå de faktiske tallene for kommunenes økonomi. Jeg kan jo hinte om at det kommer mer penger til kommunene i revidert, sa Siv Jensen til stor applaus fra Frps landsmøte.

Hun vil ikke gå i detalj om hvor mye ekstra penger regjeringen vil gi til kommunene i revidert statsbudsjett.

- Ingen dans på roser Siv Jensen sier også i talen at hun har forståelse for partimedlemmer som syns det er vanskelig å samarbeide med Kristelig Folkeparti og Venstre.

- Det er ikke bare en dans på roser å sitte i regjering. Det er oppturer og nedturer. Men med hånden på hjertet, var det noen som trodde dette bare ville bli enkelt?

- Noen mener det er vanskelig å samarbeide med KrF og Venstre. Det er helt lov å mene det. Det å sitte i regjering betyr ikke å gå fra et parti med mange meninger til et parti med én mening. Diskusjonen skal være like levende i et regjeringsparti som i et opposisjonsparti, mener Jensen.

Hun sier målet med å sitte i regjering er det samme som da landsstyret i Frp sa ja til å bli med: å få gjennomslag for Fremskrittspartiets politikk.

- Vi var lei av å få forslagene våre nedstemt, sier hun.