Regjeringen tilbyr Hercules-fly til ebola-rammet land

Regjeringen vil bidra til de strakstiltak som Storbritannia og flere land iverksetter i kampen mot ebola, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Regjeringen vil bidra til de strakstiltak som Storbritannia og flere land iverksetter i kampen mot ebola. Selv om ebolakrisen først og fremst må løses med sivile midler, kan Forsvaret bistå med etterspurte støttekapasiteter. Regjeringen vil derfor tilby et Hercules transportfly til for transport av materiell og personell fra Europa til Vest-Afrika, skriver forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.

- Bidraget vil nå bli meldt inn til Storbritannia, som leder operasjonen. Om flyet vil bli brukt eller ikke vil være opp til operasjonsledelsen. Vi stiller flyet til disposisjon for inntil 3 måneder. Forsvaret kan ved behov og på anmodning også bidra med annet utstyr på kort varsel, skriver forsvarsministeren.

I tillegg arbeides det med å etablere en reserveløsning for bruk av C-130J Hercules til medisinsk evakuering, som i utgangspunktet utføres med sivile fly.  Denne løsningen innebærer at en spesialambulanse settes inn i flyet og at den smittede dermed kan isoleres på en tilfredsstillende måte, skriver forsvarsminister videre.