Regjeringen tillater hvaleksport

Regjeringen utfordrer internasjonal miljøopinion igjen: Nå tillater den eksport av hvalkjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvalfangerne jubler etter at det i ettermiddag ble klart at Norges selvpålagte forbud mot eksport av hvalprodukter, oppheves. Dermed åpnes det for salg av spekk og kjøtt til Island og særlig Japan, der prisen er høy.

Forutsetningen for eksport er at mottakslandene oppretter et system for å kartlegge DNA-koden til importerte hvalprodukter, sa utenriksminister Thorbjørn Jagland på en pressekonferanse han holdt sammen med fiskeriminister Otto Gregussen i ettermiddag. Norges DNA-register er klart i løpet av få uker. Hensikten er å hindre at ulovlig hvalfangst kamufleres av den norske eksporten.

FN-forbud

Nestleder Bjørn-Hugo Bendiksen i Norges småkvalfangerlag sier til NTB at han tror handelen kan komme i gang om et par måneder. Peru er det tredje landet som tillater import av hvalkjøtt. De tre landene har reservert seg fra FN-organisasjonen CITES' forbud.

Organisasjonen regulerer handel med produkter fra truede dyrearter, og Norge led sist sommer et bittert nederlag i forsøke på å oppheve handelsforbudet under CITES-møtet i Nairobi.

Kystkrav

Fra Kyst-Norge har det lenge vært et krav at Norge må oppheve det selvpålagte eksportforbudet av hvalprodukter.

Ordfører Geir Wulff Nilsen fra Moskenes kommune, ledet i september i fjor en delegasjon som fremmet dette kravet overfor statssekretær Jonas Gahr Støre ved statsministerens kontor.

- Vi opprettholdt kravet om at vi må være i gang med eksport av hvalprodukter til neste sesong. Vi kan ikke drive ordinær hvalfangst uten eksport, sa Wulff Nilsen til Aftenposten den gang.

Greenpeace

Miljøorganisasjonen Greenpeace er ikke lenger motstander av den norske hvalfangsten. Men den går imot at Norge skal eksportere hvalprodukter, opplyste Frode Pleym i organisasjonen.

- Norge må være med på å etablere et verne- og forvaltningsregime i de land som driver med hvalfangst. Før det skjer, bør vi ikke eksportere hvalprodukter, sa han til Aftenposten.

SV kritisk

Frp: Hvalsalg bra

<B>GA SEG:UD har holdt igjen lenge. Nå gir utenriksminister Thorbjørn Jagland (til venstre) fiskeriminister Otto Gregussen klarsignal for å selge hvalkjøtt.