Regjeringen tillater oljeleting ved fredet korallrev

Flere tusen år gamle og skjøre som porselen.

SÅRBAR NATUR: Revene er tusenvis av år gamle, vokser med noen få millimeter i året og er skjøre som porselen. Foto: Havforskningsinstituttet.
SÅRBAR NATUR: Revene er tusenvis av år gamle, vokser med noen få millimeter i året og er skjøre som porselen. Foto: Havforskningsinstituttet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Olje- og energidirektoratet har tildelt lisens for leteboring til Aker Exploration - midt i et verneområdet for det fredede korallrevet Sularevet, utenfor kysten av Trøndelag.

- Vi la ved en tilfeldighet et kart over oljeblokkene over kartet over korallrev og så sammenfallet. Saken har ikke vært oppe til offentlig debatt og vi er sjokkerte, sier Truls Gulowsen i Greenpeace til Dagbladet.no.

Heller ikke korallforsker Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet hadde hørt noe om tillatelsen før den ble gitt.

- Unikt i verden- Dette revet har noen av de størst og flotteste dyphavskorallene som finnes i verden og har et stort biologisk mangfold. Norge har internasjonalt ansvar for dette revet, sier Fosså til Dagbladet.no.

Fosså har jobbet med korallrev i ti år.

- Er det ett eneste rev i verden som skulle vært totalfredet mot både både skadelig fiske og oljevirksomhet, så er det Sularevet. Det er unikt i verdenssammenheng, sier Fosså.

Allerede vernetKoraller er svært sensitive og kan knuses som porselen dersom de utsettes for støt. Miljøgifter og annen forurensing kan påføre det rike livet rundt revet stor skade.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer