Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen trosser KrF og Venstre - stanser ikke utsending av asylbarn

Erna Solberg (H) i Stortingets spørretime.

FORTSETTER UTSENDINGEN: Erna Solbeg (H) ville ikke gi KrF og Venstre, her ved leder Trine Skei Grande, viljen sin: Regjeringen vil fortsette  utsendignene av lengeværende asylbarn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORTSETTER UTSENDINGEN: Erna Solbeg (H) ville ikke gi KrF og Venstre, her ved leder Trine Skei Grande, viljen sin: Regjeringen vil fortsette utsendignene av lengeværende asylbarn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 84 barn som har bodd i Norge i mer enn tre år er sendt ut av landet hittil i år. Det går fram av tall Dagbladet har innhentet fra Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) og Politiets utlendingsenhet (PU).

Dette har skjedd selv om justisminister Anders Anundsen (Frp) i vinter ga Politidirektoratet beskjed om ikke å prioritere utsendinger av lengeværende asylbarn. I stedet skulle asylbarn prioriteres, uavhengig av oppholdstid i Norge.

Som Bergens Tidende avslørte i går, ble ikke beskjeden videreformidlet fra direktoratet til PU, som jobber med retursakene.

Grillet om asylbarn-saken Avsløringen preget Stortingets spørretime i dag. Her gjentok KrF-leder Knut Arild Hareide sitt krav om full stopp i all utsendelse av barn som har vært lenge i Norge, inntill regjeringen og Venstre og KrF har blitt enige om nytt regelverk for de lengeværende asylbarna.     

- Både justisministeren og politidirektøren har sagt at dette er en meget alvorlig feil. Vi aner ikke konsekvensene. Mitt spørsmål er: Er det ikke riktig å stanse utsendelsene til vi har en varig løsning på plass, slik vi hadde en avtale om? spurte Hareide, med henvisning til asylavtalen mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene.

Også Venstre har krevd det samme:

- På bakgrunn av det som er fremkommet i dagens utgave av Bergens Tidende forventer jeg at all utsending av lengeværende asylbarn opphører med umiddelbar virkning og i påvente av nytt regelverk, sa Venstres innvandringspolitiske talsmann Andre N Skjelstad i går.  
 
Vil fortsatt sende ut asylbarn Regjeringen vil trosse samarbeidspartienes vilje. Det gjorde statsminister Erna Solberg (H) klart i dagens spørretime:

- Vi mener man skal forholde seg til det regjeringen sa, nemlig at man ikke særlig skal sende ut lengeværende barn, men at barn skal prioriteres og at man fortsatt skal sende ut barn som har vært lenge, sa hun.

I dagens Dagbladet gjør justisminister Anders Anundsen (Frp) det klart at det aldri var meningen at politiet ikke skulle sende ut lengeværende asylbarn i det hele tatt. 

- Nei. Det betyr ikke det samme som at det ikke skal sendes ut lengeværende barn, men det betyr at lengeværende asylbarn ikke skal være prioritert foran andre utsendelser. Og det er et viktig politisk styringssignal som da ikke er kommet videre TIL til PU og politidistriktene. Det er en svært beklagelig feil, sier Anundsen, som i går også beklaget tabben fra Stortingets talerstol.

- Må ha klart regelverk innen 14 dager BTs avsløring kom idet regjeringen og samarbeidspartene KrF og Venstre er i innspurten av forhandlingene om en ny forskrift som nettopp skal sikre at lengeværende asylbarn tas mer hensyn til.

Forskriften, som Justisdepartementet sendte ut på høring i sommer, bunner i regjeringspartienes samarbeidsavtale med KrF og Venstre, samt den særskilte asylavtalen samarbeidspartene ble enige om etter de harde forhandlinger i vinter.

I avtalen heter det: «Barns tilknytning til Norge gjennom flere års botid i Norge skal klargjøres gjennom en regelendring som gjør at utlendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig.»

Som Dagbladet har omtalt i flere artikler, har det opprinnelige forslaget fra Justisdepartementet møtt massiv mostand.

På spørsmål fra Venstre-leder Trine Skei Grande om tidsfrist for de pågående forhandlingene, svarte Solberg: 

- Det har vi en løpende dialog om. Jeg har alle forhåpninger om at det er rett rundt hjørnet og at vi i alle fall har en enighet før jul.

KrFs Hans Olav Syversen krevde i spørretimen at forhandlingene må være avsluttet innen to uker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media