INNDRAR IKKE:Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil ikke inndra passene til norske Syria-krigere. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INNDRAR IKKE:Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil ikke inndra passene til norske Syria-krigere. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Regjeringen: Uaktuelt å inndra Syria-fareres pass

Foreløpig er det uaktuelt å inndra norske statsborgeres pass for å hindre dem fra å dra til Syria for å krige, men justisminister Anders Anundsen (Frp) utelukker ikke framtidige tiltak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anundsen har sendt på høring et forslag som vil gjøre det straffbart å inngå avtale med noen om å delta i militær virksomhet i utlandet.

- Det er noen generelle utfordringer med å forby folk retten til å reise, men jeg er åpen for å vurdere flere tiltak senere. Vi følger utviklingen fortløpende, og vil hele tiden vurdere om våre tiltak fungerer godt nok, sier Anundsen til Aftenposten.

Terrorforsker Magnus Ranstorp ved den svenske Försvarshögskolan viser til at Nederland, Belgia og Tyskland allerede har inndratt pass fra personer som har hatt intensjoner om å reise som fremmedkrigere til Syria, og at Nederland i tillegg inndrar sosial støtte. Ranstorp konstaterer at noen EU-land er «hardere i klypa» og iverksetter strengere tiltak enn andre.

Han har også merket seg at til tross for at minst 250 fremmedkrigere har dratt til Syria fra Norge, Sverige og Danmark, har kun Norge tatt ut siktelser mot Syria-farere. Ulikheter i lovverket og manglende erfaring med slike saker kan være en årsak, mener Ranstorp.

Terrorforskeren mener det er nødvendig med økt utveksling av informasjon om personer som står i fare for å reise til Syria, og han mener det er på tide å etablere programmer for avhoppere.

(NTB)