Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen utfordrer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Meningsmålinger er ikke valg, og regjeringen som ledes av Kjell Magne Bondevik, styrer på grunnlag av stortingsvalget i 2001, der Høyres framgang gjorde partiet til valgvinner. Men koalisjonen av tre partier er en mindretallsregjering, og har avvist alle tilbud fra Fremskrittspartiet om et avtalt samarbeid.
  • Måned etter måned, med få unntak, har meningsmålingene gitt opposisjonen til venstre flertall i forhold til regjeringspartiene og Fremskrittspartiet. Uten Frp's vekt i målingene er oppslutningen om de tre regjeringspartiene urovekkende svak. Høyre ligger 8- 9 prosent under valgresultatet. Kristelig Folkeparti er nesten halvert. Venstre klarte ikke sperregrensa ved valget, og har stort sett ligget der hele perioden. Opinions måling for NRK og Aftenposten er den siste bekreftelsen på denne tendensen. Bare litt over fjerdeparten av velgerne støtter regjeringen.
  • Mot denne bakgrunnen er årets budsjettforslag et lite klokt linjevalg av regjeringen. Til tross for sin svake stilling i befolkningen, søker regjeringen konfrontasjon med et høyrevridd budsjett. Statsminister Kjell Magne Bondevik forsøkte å forebygge kritikken mot budsjettet ved å advare mot det han kalte svartmaling. Foreløpig ser det ut til at verken Bondevik, Sanner, Foss eller Solberg har klart å hindre velgerne i å mislike innretningen av budsjettet. Dette synes å bekrefte resultatet av andre målinger som viser svak støtte til å favorisere de med muligheter til å akkumulere kapital.
  • Regjeringen kunne ha valgt å erkjenne sin svake stilling og justert politikken med budsjettelementer som formidler vekt på fellesskap og omsorg. Den kunne lagt mindre vekt på å redusere skattenivået med grep som er gunstigst for folk med kapital, formue og gode inntekter.
  • Det er valg neste år, og partiene posisjonerer seg. Men regjeringen har også forpliktelser ut over partipolitikken. Den styrer landet, og er avhengig av at dette styret oppfattes som legitimt. En hard konfrontasjonslinje fra en regjering med svak oppslutning, gir svekket legitimitet. Dette er situasjonen for regjeringen akkurat nå.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media