Coronavirus

Regjeringen utsetter trinn 4

Dette sier regjeringen om coronasituasjonen i Norge.

Helse-og omsorgsminister Bent Høie under corona-pressekonferansen onsdag 28. juli. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 65.95% Første dose: 75.40%

Onsdag 28. juli møter Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Strømstad Knudsen, til pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge.

Der forteller Høie at regjeringen utsetter trinn 4, som er neste del i den norske gjenåpningsplanen.

- Basert på utviklingen de siste ukene anbefaler FHI at vi ikke går videre til trinn fire. Regjeringen venter med videre evaluering i midten av august, sier Bent Høie.

Da vil cirka 90 prosent av den norske befolkningen ha fått minst én vaksinedose.

Endrer regelverket for barn

Høie forteller at regjeringen gjør det de kan for at skoler kan åpne ved skolestart.

- Om to uker er også flere vaksinert. Vi er nesten ferdig med å sette første dose om to uker, sier Høie.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Selv om målet er at barnehager og skolene skal være på grønt nivå ved skolestart er det viktig at kommunene opprettholder TISK-tiltakene.

- Vi endrer regelverket. Fra 16. august vil barn under 18 år være unntatt plikt for smittekarantene, sier Høie.

- Vi prioriterer å unngå en større risiko for at skoler må starte gult eller rødt nivå, sier Høie, om at regjeringen venter et par uker til med å åpne opp på trinn fire.

UTSETTER TRINN 4: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB
UTSETTER TRINN 4: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Han sier at de aldri kommer til å ha en nullvisjon når det kommer til smitte, men at regjeringen holder igjen åpningen for å sikre grønt nivå ved skolestart.

- Får man smitte i skolen er det lokale tiltak som må til, og a kan man ende på rødt nivå ganske fort. Nasjonalt vil det nok ikke være slik. Det sitter veldig langt inne å komme med nye tiltak nasjonalt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Trenger enmeteren

Guldvåg gjør det klart at det norske folk må fortsatt holde avstand, vaske hender og holde seg hjemme om de er syke.

- Vi har forebygget mye smitte ved å holde avstand og ha få nærkontakter. Kommunens arbeid med smittesporing har vært helt avgjørende, sier helsedirektør Bjørn Guldvog under onsdagens pressekonferanse.

Vi trenger fortsatt enmeteren.

Oslo 20210728. Helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Strømstad Knudsen under en pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Torstein Bøe / NTB
Oslo 20210728. Helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Strømstad Knudsen under en pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Svak økning

- Antall meldte tilfeller har vært stabilt de siste ukene med en svak økning i uke 29. Det har vært en økning på 25 prosent sammenliknet med uke 28, sier assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Strømstad Knudsen.

FHI mener en kombinasjon av to vaksinetyper med ganske lik teknologi og effekt er forsvarlig.

- Vaksinene bygger på den samme teknologien og beskytter mot det samme. De kan blandes og gi like god vaksinasjonseffekt. Det er ikke resultater fra studier for å kombiner mRNA-vaksiner, men vi følger nøye med på erfaringer både i utlandet og her, sier Knudsen.

Etter at en større andel av den norske befolkningen er vaksinert vil flere være beskyttet mot covid-19, sier hun.

- Vi prioriterer å unngå en større risiko for at skoler må starte på gult eller rødt nivå, sier Høie, om at regjeringen venter et par uker til med å åpne opp på trinn fire.

Han sier at vi aldri kommer til å ha en nullvisjon når det kommer til smitte, men at regjeringen holder igjen åpningen for å sikre grønt nivå ved skolestart.

- Får man smitte i skolen er det lokale tiltak som må til, og man kan ende på rødt nivå lokalt ganske fort. Nasjonalt vil det nok ikke være slik. Det sitter veldig langt inne å komme med nye tiltak nasjonalt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

- Kan omdisponere ansatte

Bent Høie sier at de aller fleste i Norge vaksinerer seg, men at arbeidsgiver i helsetjenesten har en mulighet til å for eksempel si til en ansatt som ikke er vaksinert at han ikke kan jobbe med visse pasienter.

- Arbeidsgiver i helsetjenesten har større muligheter til å omdisponere ansatte enn andre arbeidsgivere med tanke på vaksiner de har tatt. Skal en jobbe med enkelte pasientgrupper må en være vaksinert med visse vaksiner, sier Høie.

RØRENDE: Disse bildene viser øyeblikket en mor, datter og barnebarn omsider gjenforenes etter 18 måneder atskilt på grunn av corona. Video: Marius Vervik. Musikk: Epidemic Sound Vis mer

Lettelser i trinn tre

Regjeringen utsetter innføringen av trinn fire, men gjennomfører likevel enkelte lettelser i nåværende trinn tre i gjenåpningsplanen.

Fra midnatt, natt til torsdag 8. juli økes blant annet antallet på offentlige arrangement der det benyttes koronasertifikat og adgangstest.

Antallet som kan delta på utendørsarrangement med sertifikat og test øker fra 5000 til 7000 hvis alle sitter på faste, tilviste plasser og deles inn i kohorter.

Krav om bordservering av alkohol opprettholdes, men innslipps-stopp fra kl. 24 gjelder ikke lenger for slike arrangementer.

Barnehager, SFO og skoler i områder med mye smitte bør forberede gult nivå

Regjeringen har tidligere sagt at skoler og barnehager kan forberede seg på grønt nivå til høsten. Økt spredning av delta-varianten og en mer usikker smittesituasjon kan imidlertid også få følger for barnehager, SFO og skoler.

Regjeringen tilpasser også innreisekarantenereglene og gir unntak fra innreiserestriksjoner for utenlandske toppidrettsutøvere og nødvendig støttepersonell ved innreise til Norge, i forbindelse med deltakelse i flere internasjonale idrettsarrangementer.

Økning i smitten

De siste sju dagene er det i snitt registrert 227 coronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 175, så trenden er fortsatt stigende, ifølge NTB.

I alt har 136 370 personer testet positivt på corona i Norge siden februar i fjor.

Tirsdag var 22 coronapasienter innlagt på sykehus. Det var to færre enn dagen før. Foreløpige tall viser at 799 coronasmittede personer er døde i Norge siden mars i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer