NSB AVVIKLES:  Regjeringens jernbaneform innebærer at NSB skal avvikles og togtrafikken konkurranseutsettes, ifølge Aftenposten. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NSB AVVIKLES: Regjeringens jernbaneform innebærer at NSB skal avvikles og togtrafikken konkurranseutsettes, ifølge Aftenposten. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Regjeringen vil avvikle dagens NSB

Togtrafikken konkurranseutsettes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringens jernbanereform innebærer at NSB skal avvikles og togtrafikken konkurranseutsettes, melder Aftenposten.

Både NSB og dagens datterselskap skal avvikles, det blir åpen konkurranse på alle linjer, og togsett og verksteder plasseres i materiellselskap som legges under Jernbaneverket som direktorat. Kjerneinnholdet ble presentert på et allmøte i Jernbaneverket torsdag, etter det Aftenposten erfarer.

Jernbaneverket skal ifølge avisas opplysninger bli et direktorat, en bestiller av jernbanetjenester og i praksis eier av det som i dag er NSBs togsett og togverksteder.

Jernbaneverket — eller transportdirektoratet — får ansvar for å planlegge jernbane i Norge. Norske linjer skal samtidig konkurranseutsettes i 6-9 anbudspakker. Regjeringen kommer med en proposisjon om jernbanereformen til Stortinget før påske.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen avviser at NSB skal legges ned.

- NSB skal ikke legges ned. Alle jernbaneaktørene har påpekt behovet for en reform, sier Solvik-Olsen til E24 og legger til at han ikke vet hvem som har «oppkonstruert» påstanden om å legge selskapet ned.

NSB opplyser at de på det nåværende tidspunkt ikke kan kommentere innholdet i Jernbanereformen.

- NSB har kun mottatt muntlige redegjørelser om forslagene til jernbanereform. Vi kommer tilbake med kommentarer når vi har fått mer fakta om forslagene, sier konsernsjef Geir Isaksen i NSB.