Regjeringen vil drøfte EFTA-trussel

Regjeringen vil over påske drøfte kravet fra EFTAs overvåkingsorgan, ESA, om at Norge må endre på reglene for støtte til kommuner i distriktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser statssekretær Per N. Hagen i Kommunal- og regionaldepartementet. Han vil ikke si om regjeringen etterkommer kravene fra ESA om å endre reglene. Han forklarer at han ikke kan forhåndsmelde hva regjeringen kommer fram til i saken.

Til tross for at ESA tidligere har påpekt at den norske ordningen med distriktsstøtte til kommuner er i strid med reglene for statsstøtte i EU, opprettholdt Regjeringen fredag i forrige uke sitt standpunkt og meldte også fra om dette til ESA.

Ulovlig

I dag kom svaret, hvor ESA truer med at norske kommuner må betale tilbake distriktsstøtte dersom regjeringen følger sin egen plan om hvilke kommuner som skal få støtte.

- Hvis regional støtte blir gitt, så vil den bli vurdert som ulovlig. Mottakerne kan bli beordret til å betale tilbake støtten, heter det i en pressemelding fra ESA. Ifølge ESA er den norske ordningen gyldig fram til 31. april.

Norske kommuner mottar støtte ut fra en prioriteringsliste. Nivå A på denne lista gir de høyeste tilskuddene. Deretter følger B,C og D i fallende rangorden.

Ifølge ESA kan ikke kommunene i Finnmark og Nord-Troms lenger beholde sine plasser på A-nivået. Det er økonomien i kommunene som gjør at de ikke kan motta støtte på dette planet.

Gransking

Kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad har tidligere sagt at nedgangen i folketallet i denne delen av landet tilsier at kommunene fortsatt skal få støtte på A-nivået. I tillegg har ESA kritisert regjeringen for å ha flyttet fem kommuner i Sogn og Fjordane fra C- til B-nivå.

Alt i alt har regjeringen bestemt at 22 kommuner skal få høyere status på denn prioriteringslisten enn tidligere. To kommuner får lavere status, mens to kommuner faller ut av ordningen.

Hvis regjeringen etter 1. mai ikke har etterkommet kravet fra ESA, må tildelinger av distriktsstøtte i Norge godkjennes av ESA inntil overvåkingsorganet har gransket saken ferdig for å avgjøre om den norske ordningen er i strid med EØS-avtalen.

(NTB)