FARTSMÅLING: Undersøkelser viser at fotobokser som måler snittfart redder liv. Likevel vil regjeringen kutte ned på bruken av disse. Foto: NTB Scanpix
FARTSMÅLING: Undersøkelser viser at fotobokser som måler snittfart redder liv. Likevel vil regjeringen kutte ned på bruken av disse. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fotobokser

Regjeringen vil droppe fotobokser

Regjeringen ønsker å minke bruken av fotobokser som måler gjennomsnittsfart. - Dette er livsfarlig politikk, mener Trygg Trafikk.

HØG FART: Dersom ein skal setje opp fotoboks med snittmåling på nye vegar må det vere måla høg fart og registrert alvorlege ulukker.

Samferdselsminister Jon Georg Dale sier til NRK at regjeringen ikke vil fjerne alt av fotobokser. Han sier målet er å redusere bruken slik at de bare blir installert ved behov.

- I tunneler med høy fart kan det være aktuelt med snittmåling. Også på steder hvor det er vanskelig for politiet å gjennomføre kontroller. På nye strekninger må en vurdere tiltaket dersom det blir registrert høy fart og ulykker, sier Dale.

Undersøkelser fra Transportøknomisk institutt viser at tall på drepte og hardt skadde blir halvert der det er snittmåling, skriver statskanalen.

Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk, sier det er ingen grunn til å vente med å sette opp snittmåling på nye veier. I Ryfast-prosjektet i Rogaland har regjeringen valgt å droppe gjennomsnittsmåling.

- Dette er livsfarlig politikk. Det handler om føre-var-prinsippet. Vi må forebygge der det er stort potensial for ulykker, sier Johansen.