Regjeringen vil droppe kastrering etter kjønnsskifte. Får støtte fra utvalg

Bioteknologiutvalget ønsker også å tilrettelegge for assistert befruktning.

 GÅR NYE VEIER:  Regjeringen og Erna Solberg går inn for et forslag der kvinner som bytter kjønn ikke trenger å fjerne eggstokkene.  Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GÅR NYE VEIER: Regjeringen og Erna Solberg går inn for et forslag der kvinner som bytter kjønn ikke trenger å fjerne eggstokkene. Foto:Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Regjeringen vil droppe kravet om kastrering av menn som har endret juridisk kjønn - og gi dem adgang til assistert befruktning. 

Nå har Bioteknologirådet gitt sin støtte til forslaget, skriver NTB.  

Hvis loven blir vedtatt og endringene trer i kraft, vil det bety at menn som har endret  kjønn, ikke trenger å operere bort eggstokkene, slik dagens lov krever for å få mannlig juridisk kjønn.

Får støtte av Halvorsen I så fall kan en person som juridisk sett er mann, bli gravid, i og med at regjeringen i lovforslaget vil personen gi adgang til assistert befruktning.  

- Flertallet i rådet ser ingen tungtveiende grunner til å nekte disse personene å få den mest hensiktsmessige og ønskede typen assistert befruktning bare fordi de har endret juridisk kjønn, sier leder Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet.  

Bioteknologirådet var enstemmig i sin støtte til forslaget om å fjerne kastreringskravet for endring av juridisk kjønn.

Halvorsen stemte med flertallet på 9 av 13 medlemmer og støtter forslaget om assistert befruktning, framgår det av rådets høringssvar. 

 FÅR STØTTE FRA HALVORSEN:  Kristin Halvorsen og Bioteknologirådet er positiv til at også kvinner som har skiftet kjønn juridisk skal få barn i framtida.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FÅR STØTTE FRA HALVORSEN: Kristin Halvorsen og Bioteknologirådet er positiv til at også kvinner som har skiftet kjønn juridisk skal få barn i framtida. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Hun sier at forutsetningen er at personer som søker assistert befruktning innfrir de andre kravene i loven etter medisinsk og psykososial vurdering av lege. 

Mindretall i mot Mindretallet på fire anfører at det å endre kjønn er en viktig, eksistensiell og selvvalgt handling som påvirker hvilke rettigheter man har i samfunnet.

Det samme prinsippet bør også gjelde for spørsmål om assistert befruktning, mener de.

- Et steg nærmere målet Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner har lenge kjempet for å få til blant annet de endringene som får støtte fra Bioteknologirådet.  

- Vi er for at folk selv, ikke staten eller psykiatrien, skal ha kontroll over egen kropp og egen identiet. Dersom disse forslagene vedtas, så er vi et viktig steg nærmere det målet, sier Ingvild Endestad, kommunikasjonsrådgiver i LLH, til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram