Regjeringen vil endre fjordvern for å slippe oljebransjen til

Russiske skip får drive helårlig oljeomlasting i nasjonal laksefjord.

- ARBEIDERPARTIET VANT SAKEN: SV-statsråd Erik Solheim og statssekretær
- ARBEIDERPARTIET VANT SAKEN: SV-statsråd Erik Solheim og statssekretær Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet:) Regjeringen ønsker å tillate helårlig omlasting av olje og gass fra russiske skip i Bøkfjorden i Finnmark. For å kunne gi tillatelsen, må regjeringen endre grensene for den nasjonale laksefjorden, som ble opprettet av Stortinget i 2006 for å verne villaksen.

Statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen, virker lite fornøyd med forslaget.

- Arbeiderpartiet vant den saken, sier hun til Dagbladet.

- «Nei» var ikke et alternativ
- Dette har ikke vært en enkel sak, men valget stod mellom dette eller å tillate oljeomlasting i en nasjonal laksefjord, noe som ville vært å svekke nasjonal laksefjord-regimet, sier Sørensen.

Å si nei var ikke et alternativ, bekrefter hun.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, reagerer sterkt på regjeringens holdning i saken.

- Alvorlig
- Dette er alvorlig. Det er et tydelig signal om at oljeindustrien kan overkjøre verneinteresser og et vern som er vedtatt av Stortinget. Vi håper at samme flertall som opprettet de nasjonale laksefjordene, vil opprettholde grensene for Bøkefjorden som nasjonal laksefjord, sier Lars Haltbrekken.

- Norge er hjem for en fjerdedel av verdens villaksbestander. Vi har et internasjonalt ansvar for å ta vare på villaksen, sier han til Dagbladet.

Omlastingstillatelsen innebærer at russiske skip får laste olje og gass over på skip som frakter produktene ut på markedet, mens de ligger i Bøkfjorden.

SFT var imot
Den faglige instansen, Statens forurensingstilsyn, var opprinnelig imot oljeomlasting i Bøkfjorden, av hensyn til villaks og sjøfugl. Men Miljøverndepartementet omgjorde SFTs nei til oljeomlasting til ja 2007, og dette har siden bundet opp SFT. SFT ga derfor til slutt tillatelse til omlasting i Bøkfjorden, men kun i vinterhalvåret. Selskapet Ship Cargo klagde på vedtaket, og det førte til at de nå har fått en helårlig tillatelse av Miljøverndepartmentet.

Miljøverndepartementet sier at de vil legge vekt på at aktiviteten skal skje på strenge vilkår for å beskytte miljøet og laksebestandene i sommerhalvåret, da laksen er særlig sårbar.

- Vanskeligere situasjon enn noen gang
Nyheten kommer samme dag som departementet, SFT og Direktoratet for Naturforvaltning legger fram Miljøstatus 2009. På pressekonferansen trakk direktør i DN, Janne Sollie, blant annet fram situasjonen for villaksen.

- Villaksen er i en vanskeligere situasjon enn noen gang, sa Sollie til pressen.

FÅR SKYLDA: Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg, som er på besøk i Syd-Varanger i dag. Foto: SCANPIX.
FÅR SKYLDA: Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg, som er på besøk i Syd-Varanger i dag. Foto: SCANPIX. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer