Regjeringen vil endre KRL-faget

Vil revidere læreplanen og gi faget nytt navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår å endre læreplanen og navnet på KRL-faget slik at det er i samsvar med menneskerettighetene.


Regjeringen foreslår å endre navnet på KRL-faget til religion, livssyn og etikk. Regjeringen foreslår også endringer i lovbestemmelsen om faget og i fritaksbestemmelsen.

Ble dømt

De foreslåtte endringene kommer etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) 29. juni i år fastslo at det opprinnelige KRL-faget og ordningen med begrenset fritak er i strid med Den europeiske menneskerettighets-

konvensjonen.


– Nytt navn på faget og en ny lovparagraf er et tydelig signal om at vi ønsker en opplæring der de ulike religioner og livssyn blir behandlet likt, uttaler kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV).

Endringsforslagene blir nå sendt ut på høring med svarfrist 4. februar 2008. Lovforslagene skal deretter legges fram for Stortinget til våren, og gjelde fra skoleåret 2008/2009, dersom de blir godkjent.

– Utsletter Norges tusenårige historie

Illustrasjonsfoto: BERIT KEILEN/SCANPIX
Illustrasjonsfoto: BERIT KEILEN/SCANPIX Vis mer

KrF mener regjeringen utsletter Norges tusenårige historie med sitt forslag til endring av KRL-faget.

– Det er helt tydelig at SV har benyttet sjansen til å gå langt utover det menneskerettighetene krever. Nå utsletter man Norges tusenårige historie med kristendommen som en stor del av vår kulturarv, sier KrFs 1. nestleder, stortingsrepresentant Dagrun Eriksen, til NTB.

– De fjerner kristendommens plass i faget totalt. Nå må lærerne stå med stoppeklokke for å passe på at de ikke har ett minutt mer undervisning om én religion enn en annen. Det er historieløst, sier Eriksen.

Hun mener regjeringen heller burde sett på muligheten for å utvide fritaksretten.

– Jeg regner med at det er flere enn meg som setter kaffen i halsen når de ser dette, sier Eriksen.

(NTB)