Regjeringen vil endre opsjonsordningen

- Regjeringen har lagt fram et forslag til endring av opsjonsordningen som vil bli behandlet til høsten. Vi ser at dagens ordning slår veldig uheldig ut, sier statssekretær Odd Hellesnes i Næringsdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lukrative opsjonsavtaler kan gjøre det mer fristende for de beste datafolkene å bli værende i Norge.

Det var toppledernes frynsegoder som skulle tas da Stortinget for to år siden endret reglene rundt opsjon. Nå kommer etterpåklokskapen. Små og mellomstore bedrifter rammes, og det er bare topplederne i rike bedrifter som nyter godt av opsjonsordningen.

- Denne ordningen ble innført av Stortinget i 1995, etter en del uheldige episoder med misbruk av ordningen. Vi ser at dette ikke fungerer, og at mange bedrifter med vekstpotensiale får problemer, fordi de mister nøkkelmedarbeidere, sier Odd Hellesnes.
Forslaget til ny opsjonsordning innebærer at det ikke blir betalt skatt før opsjonen realiseres.

- Vi foreslår et tak på verdien av opsjonen, for å hindre misbruk. Dessuten vil avtalen bare gjelde for arbeidstakere i selskapet, sier Odd Hellesnes til Dagbladet.

Foreløpig er det usikkert hvilken støtte forslaget vil få i Stortinget.

- Med dagens ordning er det bare toppledelsen som kan tegne opsjoner, fordi beskatningen er så høy for bedriften, sier direktør i dataselskapet Funcom, André Backen.
Funcom-direktøren sitter også i et datautvalg, oppnevnt av regjeringen, som ser på ulike tiltak for å sikre at ressurspersonene holdes i norske bedrifter.