NY KAMPANJE: Store mengder gamle legemidler blir kastet i søpla eller skylt ned i do. Nå lanserer regjeringen en kampanje for å få folk til å returnere ubrukte medisiner til apotekene.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
NY KAMPANJE: Store mengder gamle legemidler blir kastet i søpla eller skylt ned i do. Nå lanserer regjeringen en kampanje for å få folk til å returnere ubrukte medisiner til apotekene. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Regjeringen vil få folk til å slutte å kaste medisiner i søpla

Ny kampanje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store mengder gamle legemidler blir kastet i søpla eller skylt ned i do. Nå lanserer regjeringen en kampanje for å få folk til å returnere ubrukte medisiner til apotekene.

Torsdag presenterer helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) hovedinnholdet i en ny stortingsmelding om legemidler. En av nyhetene er at regjeringen nå vil gjennomføre en informasjonskampanje i samarbeid med Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann om retur av ubrukte legemidler til apotek, opplyser parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik.

En undersøkelse fra 2010 viser at halvparten av oss hadde kastet legemidler i søpla eller i toalettet.

- Bare 48 prosent leverte legemidlene til apotekene, forteller kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekerforeningen.

Han forteller at en annen studie foretatt for noen år siden indikerer at flere hundre tonn legemidler, til en verdi av minst en halv milliard kroner, kastes i Norge årlig.

Antidepressiver i torsk - Det at legemidler havner på avveie setter vi ikke pris på. Dette er spesialavfall, sier Soldal, som forteller at man i Sverige har funnet antidepressiver i torsk

- Vi er glad for at regjeringen nå lanserer en opplysningskampanje, sier han.

Direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann sier bransjen i mange år har vært bekymret for at ubrukte legemidler ikke leveres til forsvarlig destruksjon.

- En hel mengde ulike legemidler kommer i dag via søppelet eller avløpsvannet ut i naturen, med ukjente konsekvenser for dyr og mennesker.

- Vi har lenge ivret for informasjonskampanje og en god returordning for legemidler, og er svært glad for at regjeringen nå tar dette initiativet, understreker Hofshagen, som sier at Norsk Vann gjerne vil være en aktiv bidragsyter til kampanjen.

Erfaring fra Sverige Harald Tom Nesvik, som også er medlem av helsekomiteen, sier at Frp både er opptatt av at pasienter bruker legemidler riktig og at gamle legemidler blir kastet forsvarlig.

- I Sverige økte bruken av tilsvarende returordning til apotekene fra 69 prosent til 75 prosent etter en informasjonskampanje. Derfor er det gledelig at regjeringen nå skal gjennomføre en informasjonskampanje, sier Nesvik.

Han opplyser at risikoen ved legemidler i miljøet blant annet belyst i en rapport utarbeidet på vegne av EU-kommisjonen.

Nesvik peker dessuten på at gamle legemidler dessuten utgjør et folkehelseproblem gjennom at folk bruker medisinene feil.

- Legemidler har ikke ønsker effekt etter at de har gått over datostemplingen. Frp er opptatt av at pasienter ikke bruker gamle medisiner som i verste tilfelle kan utgjøre en helserisiko.

(NTB)