Regjeringen vil fjerne blasfemiparagrafen

Rasismeparagrafen utvides til å gjelde «angrep på religion eller livssyn».

BEDRE VERN: Regjeringen vil fjerne blasfemiparagrafen i den nye straffeloven. I stedet skal rasismeparagrafen utvides til å gjelde «angrep på religion eller livssyn».
- Vi får et bedre vern mot sterkt krenkende ytringer, samtidig som hensynet til ytringsfriheten blir ivaretatt, sier justisminister Knut Storberget (Ap).  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BEDRE VERN: Regjeringen vil fjerne blasfemiparagrafen i den nye straffeloven. I stedet skal rasismeparagrafen utvides til å gjelde «angrep på religion eller livssyn». - Vi får et bedre vern mot sterkt krenkende ytringer, samtidig som hensynet til ytringsfriheten blir ivaretatt, sier justisminister Knut Storberget (Ap). Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen vil fjerne blasfemiparagrafen i den nye straffeloven. I stedet skal rasismeparagrafen utvides til å gjelde «angrep på religion eller livssyn».

Straffelovens paragraf 135, den såkalte rasismeparagrafen, foreslås utvidet til å gjelde hatefulle ytringer «slik at bestemmelsen ivaretar behovet for et strafferettslig vern mot kvalifiserte angrep på trossetninger og livssyn.»

- Vi får et bedre vern mot sterkt krenkende ytringer, samtidig som hensynet til ytringsfriheten blir ivaretatt, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

Avverge konflikter

Ifølge regjeringen vil et straffansvar som verner ulike religioner og den enkeltes religiøse følelser kunne avverge alvorlige konflikter i samfunnet.

- Mange kan oppleve slike angrep krenkende. Angrep på trossetningene i religioner som ikke har mange tilhengere i Norge, kan lettere enn får oppleves som et angrep på en minoritetsgruppe med sÃrskilt behov for vern, heter det i en pressemelding fra regjeringen fredag.

Bakgrunnen for at blasfemiparagrafen foreslås fjernet er at straff ikke skal brukes for å verne moralske eller religiøse normer, et prinsipp stortingsflertallet har sluttet seg til. Det vil heller ikke være behov for noen blasfemiparagraf når rasismeparagrafen blir utvidet til å omfatte angrep på religion eller livssyn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer