Regjeringen vil flytte voldelige tv-serier til etter klokka 23

Filmer og serier med 18-årsgrense.

TV-KAMP: TV-filmer- og serier som med 18-årsgrense skal ikke kunne vises på TV før etter klokken 23 på kvelden, om den borgerlige regjeringen får viljen sin. Her er kulturminister Thorhild Widvey.
Foto: Anders Grønneberg
TV-KAMP: TV-filmer- og serier som med 18-årsgrense skal ikke kunne vises på TV før etter klokken 23 på kvelden, om den borgerlige regjeringen får viljen sin. Her er kulturminister Thorhild Widvey. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

TV-filmer- og serier som med 18-årsgrense skal ikke kunne vises på TV før etter klokken 23 på kvelden, om den borgerlige regjeringen får viljen sin.

Siden 2001 har norske TV-kanaler måttet forholde seg til det såkalte vannskille-prinsippet. TV-programmer med scener eller innslag som kan være skadelige for mindreåriges fysiske, psykiske og moralske utvikling skal bare sendes etter klokken 21, etter dagens regelverk. Nå vil kulturminister Thorhild Widvey (H) ha på plass et gradert vannskille, skriver Vårt Land.

Dagens vannskille klokken 21 er ikke godt nok når det kommer til den groveste TV-volden, mener Kulturdepartementet, som nå foreslår å endre tidspunktet for når programmer med 18-årsgrense kan vises på fjernsyn.

- Denne typen innhold kan være så angstskapende og skremmende for barn og unge at det kan være grunn til å sikre at slike bildeprogrammer sendes på sen kveldstid. Eldre barn er normalt fortsatt oppe klokken 21 og bør derfor gis et ekstra vern, påpeker Widvey i høringsbrevet. Programmer med 15-årsgrense kan fortsatt sendes etter klokken 21.

Forslaget kommer i utkast til ny forskrift «om beskyttelse av mindreårige mot skadelige bildeprogram».

Widvey forklarer forskriften med at Norge bør følge etter andre land i Europa.

- Flere andre land har etablert ulike former for gradert vannskille og mener at dette gir tjenestetilbyderen større fleksibilitet med hensyn til programsetting enn ett enkelt vannskille klokken 21.00 gjør, sier hun.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer