Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen vil ha kenyanerne ut av Norge

Regjeringen holdt i namsretten i Oslo i dag fast ved at kenyanske Margareth Karaka og hennes tre barn må sendes tilbake til Kenya. Noe annet vil stride mot norsk politikk på området, mener staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både i sitt innledningsforedrag og i prosedyren sa regjeringsadvokat Christian Galtung at Margareth Karaka og hennes barn ikke faller inn under den gruppen som har krav på vern mot forfølgelse i hjemlandet, og derfor må få oppholdstillatelse i Norge.

Den kenyanske familien har bodd i Norge i drøyt halvannet år og har fått fire avslag på sin asylsøknad. Namsretten i Oslo skal ta stilling til om saken skal behandles i en ordinær domstol, eller om Justisdepartementets vedtak om utvisning skal bli stående. Kjennelse i saken er ikke ventet før om en ukes tid.

- I livsfare

Den kenyanske opposisjonslederen Koigi wa Wamwere vitnet i retten i dag. Han understreket at Kenya nå er på randen av borgerkrig og at den kenyanske familien, som tilhører folkegruppen kikuyuene, vil være i livsfare dersom den blir sendt tilbake til hjemlandet.

Deler av Kenya har de siste ukene opplevd en voldsbølge som har krevd over 100 menneskeliv. Angrepene er stort sett rettet mot folkegruppen kikuyuer.

Tror ikke moren

- Staten fester ikke lit til morens forklaring om at hun skal ha blitt forfulgt, trakassert og torturert av politiet i Kenya fordi hun har sympatisert med opposisjonspartiet Safina, et fullt lovlig opposisjonsparti i Kenya med mange tilhengere, sa regjeringsadvokaten.

Han fremholdt at morens politiske virksomhet har vært beskjeden og at hennes tre påståtte møter i opposisjonspartiet vanskelig kan danne grunnlag for den grove forfølgelsen hun hevder å ha blitt utsatt for.

Regjeringsadvokaten fant heller ikke grunn til å la familien få opphold på humanitært grunnlag, og la særlig vekt på at familien er forholdsvis ressurssterk. Dersom en slik familie skulle få bli i Norge, ville det være stikk i strid med norsk asylpolitikk, sa han.

Ugyldig vedtak

Familiens advokat, Leif Strøm, sa i sin prosedyre at han mener regjeringens utvisningsvedtak er ugyldig fordi det bygger på feil faktum. Strøm sa at familien kan sannsynliggjøre at det er landets myndigheter som står bak fengslingen av moren, og at hun er blitt utsatt for alvorlige overgrep.

- Familien tilhører kikuyuene, derfor er det stor fare for at familien vil bli utsatt for overgrep dersom den må vende tilbake, sa Strøm.

(NTB)

SPENT:</B> Margareth Karaka og hennes tre barn var spent på avgjørelsen da de ankom namsretten som skulle behandle utvisningssaken mot dem i formiddag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!