I SAMTALER: 
Himanshu Gulati har nettopp kommet tilbake fra en reise til Eritrea, hvor han har hatt flere møter med myndighetene. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
I SAMTALER: Himanshu Gulati har nettopp kommet tilbake fra en reise til Eritrea, hvor han har hatt flere møter med myndighetene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Regjeringen vil ha returavtale med Eritrea

Er i samtaler med landets myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Himanshu Gulati (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet har nylig kommet tilbake etter en reise til Eritrea, der han har hatt møter med myndighetene.

- Jeg har hatt flere møter med myndighetene i Eritrea om returproblematikken. Eritreere er for tiden den største asylsøkergruppen til Norge, og vi har over 500 utreisepliktige eritreere i norske asylmottak. Det er viktig med gode mekanismer for å kunne returnere disse, sier Gulati til Klassekampen.

Han opplyser at det er en prioritert oppgave for regjeringen å oppnå returavtaler med flest mulig land. Ingen avtale med Eritrea er klar ennå, men samtalene skal fortsette.

- Jeg ble godt tatt imot, opplevde en positiv innstilling og hadde konstruktive samtaler. Vi kommer til å fortsette med nye samtaler i nær framtid, sier Gulati.

Ifølge FN er det stor fare for fengsling, tortur og forsvinninger for asylsøkere som sendes tilbake til Eritrea. Regjeringen får derfor kritikk fra både venstresiden og asylsøkernes interesseorganisasjon NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere).

- Dersom Gulati sitter på helt ny informasjon om bedring av menneskerettighetssituasjonen i Eritrea, er det viktig at han deler det med verden, sier NOAS-generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

SV-politiker Karin Andersen mener situasjonen ved retur til Eritrea er så usikker at Norge ikke kan returnere noen dit.

Den rødgrønne regjeringen vurderte å etablere returavtale med Eritrea, men slo det fra seg på grunn av menneskerettighetssituasjonen i landet.

(NTB)