Regjeringen vil ha ungdomsfengsel på Eidsvoll

Skal stå klart allerede neste år.

LOVER UNGDOMSFENGSEL:  Regjeringen ønsker å opprette et eget ungdomsfengsel, forteller Kari Kjonaas Kjos. 
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
LOVER UNGDOMSFENGSEL: Regjeringen ønsker å opprette et eget ungdomsfengsel, forteller Kari Kjonaas Kjos. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å opprette et eget ungdomsfengsel på Eidsvoll, melder NRK.

Den såkalte ungdomsenheten på Østlandet vil ha plass til inntil fem ungdomskriminelle og stå klar allerede i løpet av neste år. For flere år siden ble en tilsvarende enhet etablert på Vestlandet, men på Østlandet har denne prosessen tatt svært lang tid.

- Det er snakk om svært unge mennesker som strengt tatt ikke burde sitte i fengsel, men som det likevel er nødvendig å reagere overfor. Jeg tror at vi på denne måten mye bedre kan drive god kriminalomsorg, sier Frps Kari Kjønaas Kjos til kanalen.

Regjeringen vil også opprette nye fengselsplasser for voksne innsatte. For å krympe soningskøene foreslår regjeringen i statsbudsjettet å opprette 41 nye fengselsplasser.

-  Jeg tror dette er veldig velkomment. Vi vet også at det er stor mangel på glattcellekapasitet, og dette vil kunne hjelpe også på den situasjonen, sier Høyre-representant Peter Christian Frølich til NRK.

Fengselsplassene skal bygges i fengsler som allerede eksisterer i dag. Frølich sier plassene vil være på plass «ganske raskt».

-  Det er som et ledd i en rekke hastetiltak som regjeringen foreslår for å få flere fengselsplasser, sier han. Han sier regjeringen fortsatt mener det er viktig å leie fengselsplasser i Nederland som ledd i arbeidet med å få ned soningskøene.

(NTB)