Regjeringen vil hente inn 600 mill på å tette skattesmutthull. Ekspert tror det vil bli bråstopp

Vil skattelegge aksjonærlån.

SKATTEEKSPERT: Camilla Fiskevoll. Foto: Bing Hodneland advokatselskap
SKATTEEKSPERT: Camilla Fiskevoll. Foto: Bing Hodneland advokatselskapVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen ønsker å hente inn 600 millioner kroner ved å kutte smutthullet som har gjort det mulig for privatpersoner å unngå utbyttebeskatning ved å låne penger fra selskaper de er aksjonærer i.

Målet er å «motvirke tilpasninger og forenkle regelverket», og regjeringen foreslår at slike lån nå skal behandles som vanlig utbytte som må beskattes.

- Bråstopp Men skatteekspert Camilla Fiskevoll, advokat og partner i Bing Hodneland advokatselskap, er langt fra sikker på at regjeringen faktisk vil få inn de 600 millionene som  de - riktignok på usikkert grunnlag - budsjetterer med.

- Forslaget innebærer at det vil bli ganske så dyrt å låne penger i eget aksjeselskap, så jeg tror heller det vil bli en bråstopp i slike låneopptak for de som er klar over reglene. Jeg vil ikke råde mine klienter til å ta opp slike lån hvis dette vil bli vedtatt, sier Fiskevoll til Dagbladet.

- Viktig endring Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, sier forslaget innebærer en stor endring som kan bli viktig for mange.

- Scheel-utvalget var inne på det i sin utredning, men det druknet litt i alt annet, sier Lothe til Dagbladet.

- Det har vært en vanlig måte å få penger ut av selskaper på uten å betale utbytteskatt. Det er det nå ikke lenger mulig å gjøre, så sånn sett er det en viktig endring.

I 2006 utgjorde lån fra aksjeselskap med mindre enn seks eiere til personlige aksjonærer 6,7 mrd. kroner. Dette økte til 22,1 mrd. kroner i 2013, heter det i proposisjonen fra regjeringen. Økningen kom etter at aksjonærmodellen ble innført i 2006.

- Felle for mange Skatteadvokat Fiskevoll mener forslaget i og for seg virker fornuftig.

ENDRINGER: Regjeringen håper å få inn 600 millioner kroner ved å endre reglene for lån fra selskap til personlig aksjonær.
ENDRINGER: Regjeringen håper å få inn 600 millioner kroner ved å endre reglene for lån fra selskap til personlig aksjonær. Vis mer

- Regjeringen ønsker å slippe grensedragningen mellom reelle og ikke-reelle lån, altså lån som i realiteten er utbytte, og det er en god tanke. Men det kan også ramme videre. Aksjonærer som ikke kan låne andre steder, mister muligheten for å låne i eget aksjeselskap selv om lånet ville være reelt og lovlig etter aksjeloven, sier den erfarne skatteadvokaten.

Hun peker også på at regjeringen legger til grunn at lån som etter dagens regler skattlegges som lån, vil kunne skattlegges som utbytte dersom lån som er forfalt videreføres eller forlengese av lån som er forfalt.

- Dette kan virke som en felle for mange, sier hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram