Regjeringen vil heve maksstraffen til 40 års fengsel

Regjeringen ønsker en slutt på kvantumsrabatten i straffesaker.

VIL HA 40 ÅR:  Justisminister Anders Anundsen vil gi domstolene mulighet til gi 40 års fengsel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL HA 40 ÅR:  Justisminister Anders Anundsen vil gi domstolene mulighet til gi 40 års fengsel. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justis- og beredskapsdepartementet har sendt forslagene til endringer i straffeloven og straffeprosessloven på høring.

Der foreslår justisminister Anders Anundsen inntil 40 års fengsel for de alvorligste sakene der det er snakk om flere lovbrudd, og vil avvikle kvantumsrabatten.

- Jeg mener at «kvantumsrabatten» i mange straffesaker er urimelig stor. Straffene i slike saker må stå bedre i forhold til det antallet lovbrudd den domfelte har begått, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i en pressemelding.

Anundsen understreker at selv om det fortsatt skal være domstolene som har ansvar for å fastsette straff i det enkelte tilfellet, er det et politisk ansvar å fastlegge hvilket straffenivå som skal legges til grunn.

Vil skjerpe straffenivået

Ved pådømmelse av flere lovbrudd innebærer forslaget at retten utmåler felles straff for alle lovbruddene innenfor en økt strafferamme.

Straffen vil normalt være lavere enn summen av straffene for hvert av lovbruddene ville kvalifisert til hver for seg.

- Forslaget vil gi domstolene et klart signal om at straffenivået må skjerpes i saker hvor gjerningspersonen har begått flere alvorlige lovbrudd. Det foreslås også å heve maksimalstraffen i slike saker til fengsel inntil 30 år, sier Anundsen.