Regjeringen vil ikke bore utenfor Lofoten

Regjeringen gjenåpner bare tre områder i Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag besluttet regjeringen at det ikke skal åpnes for videre petroleumsvirksomhet i Nordland VI utenfor Lofoten. Først når den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet foreligger neste år vil spørsmålet om boring i dette området bli vurdert, opplyste olje- og energiminister Einar Steensnæs på en pressekonferanse.

Begrunnelsen for ikke å åpne det omstridte området utenfor Lofoten er at regjeringen mener det til nå ikke er demonstrert at hensynet til fiskeriene og miljøet kan ivaretas på en tilfredsstillende måte ved oppstart av petroleumsvirksomhet i området.

- Dette innebærer at de to utvinningstillatelsene som er tildelt i området ikke kan gjenoppta sine aktiviteter og at nye tildelinger ikke vil bli foretatt. Det vil således ikke være noen form for petroleumsvirksomhet i dette området inntil den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet foreligger, sa Steensnæs.

Områdene i Barentshavet som nå gjenåpnes for leteaktivitet er Goliat, Lopparyggen og Nordkappbassenget.

Glede i Finnmark

Alta (NTB): Fylkesordfører Helga Pedersen (Ap) i Finnmark sier seg svært glad for at regjeringen går inn for å gjenåpne petroleumsvirksomheten i Barentshavet.

- Dette er jeg veldig glad for å høre. Med regjeringens standpunkt kan vi i Finnmark gå inn i 2004 med betydelig optimisme. En åpning for videre petroleumsvirksomhet er helt avgjørende for å skape nye, varige arbeidsplasser i Finnmark, sier Pedersen til NTB.

Hun understreker også at det er viktig at man kommer inn med miljøvennlig teknologi på norsk side i Barentshavet.

- Petroleumsvirksomheten vil uansett gå offshore på russisk side i årene som kommer. Det er svært viktig at man fra norsk side kommer inn og setter en høy miljøstandard for petroleumsvirksomheten, sier Pedersen.

(NTB)