Regjeringen vil ikke la pirater sone i Norge

Regjeringen vil ikke at somaliske pirater skal få sone i norske fengsler. Statssekretær Erik Lahnstein i UD frykter at piratene som stilles for retten i Norge, kan få varig oppholdstillatelse.

VIL IKKE HA: Her blir en gruppe på 15 somaliske pirater tatt hånd om av indisk politi i Mumbai. Regjeringen ønsker ikke å la tilfangetatte pirater sone i Norge. Foto: AFP / Sajjad HUSSAIN
VIL IKKE HA: Her blir en gruppe på 15 somaliske pirater tatt hånd om av indisk politi i Mumbai. Regjeringen ønsker ikke å la tilfangetatte pirater sone i Norge. Foto: AFP / Sajjad HUSSAIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- I utgangspunktet skal piratene sone i vanlige fengsler, men problemet er at standarden i Somalia er så dårlig at den bryter med det som er grunnleggende krav i menneskerettighetene. Norge kan ikke overføre dem vi pågriper for å bli dømt i domstoler som flytter pirater til slike fengsler, sier Lahnstein til Fædrelandsvennen.

Regjeringen gir rundt 200 millioner kroner i bistand til Somalia hvert år. Det aller meste går til humanitære formål, men en vesentlig del går også til å bygge opp fengsler med en viss standard, sier Lahnstein. Målet er å sørge for lokale soningsmuligheter i fengsler der grunnleggende menneskerettigheter blir fulgt.

- Om vi bringer piratene til norske fengsler, vil vi ha problem med å få returnert dem tilbake til Somalia. Vi kan risikere at de får rett til varig opphold, og da er den avskrekkende effekten med fengsel liten, sier Lahnstein.

Ifølge Lahnstein legges det nå opp til at piratene skal dømmes i nabolandene rundt Somalia.

Norge skal i høst bidra med et overvåkingsfly i tre måneder i Adenbukta. Regjeringen har ikke tatt stilling til hvorvidt en norsk fregatt skal tilbake for å jakte på piratene.
(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer