Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen vil ikke prioritere lunsj til skoleelever

- Det vil koste 3,6 miliarder årlig, sier stortingsrepresentant for Høyre.

 VARM LUNSJ:  På hovedgården skole i Asker får elevene servert varm lunsj hver dag. Albert Methi hjelper til å servere. Foto: Hans Arne Vedlog
VARM LUNSJ: På hovedgården skole i Asker får elevene servert varm lunsj hver dag. Albert Methi hjelper til å servere. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hovedgården skole i Asker gikk fra å være versting-skole til å bli en av skolene i landet med minst mobbing. Skal vi tror rektor, Mona Pünther, er varm mat til alle elevene årsaken til dette.

- Det å innføre skolemat til alle, vil koste omkring 3,6 milliarder kroner hvert år. Det er fint med lokale initiativ som på Hovedgården skole, men dette er ikke noe regjeringen kommer til å prioritere, sier stortingsrepresentant for Høyre, Kent Gudmundsen.

Brød med kjøttpålegg Han legger til at de færreste skolebygg har fasiliteter som møter mattilsynets krav, og at kostnaden på dette kommer i tillegg.

I 2012 fant Norsk forskningsråd ut at det er 86 prosent av elevene som har med seg matpakke hjemmefra. De fleste med brød med kjøttpålegg.

- Dette viser at de aller fleste skolebarn spise normal, sunn mat på skolen. Når man da vet at en beregning fra finansdepartementet anslår at det vil koste rundt 3,6 milliarder kroner, er det grunn til å stille spørsmål om ressursbruken, sier Gudmundsen til Dagbladet.

Rus og hærverk I 2007 var hverdagen på Hovedgården preget av bråk, rus, hærverk, tagging og røyking. 19 prosent av elevene sa de ble utsatt for mobbing.

Dette ville rektor Mona Pünther ha slutt på, og det klarte hun.

- Mange av lærerne var skeptiske til forslaget. De forsto ikke hvorfor vi skulle bruke penger på varm mat i lunsjen, når vi hadde så mange problemer å ta tak i, sier Pünther.

Hun fikk likevel resten av skolen med seg, og omtaler det i dag som en suksess.

 PRIORITERING : Kent Gudmundsen sier at regjeringen ikke vil prioritere lunsj til skoleelever. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.
PRIORITERING : Kent Gudmundsen sier at regjeringen ikke vil prioritere lunsj til skoleelever. Foto: Stortinget/Terje Heiestad. Vis mer

- Nå har vi mange solskinnshistorier på denne skolen. Det er mange som er reddet av dette, sier hun.

Frukt og grønt Stortinget har bedt regjeringen legge fram en for innføring av et måltid i løpet av skoledagen innen sommeren 2016. Saken skal til behandling i Stortinget 10. november.

- Høyre og de borgerlige partiene er veldig opptatt av de elevene som ikke har med matpakke og også de sosiale forskjellene som trolig påvirker hvem som har med matpakke. Derfor har vi varslet en gjennomgang av innretningen på de mange titalls millionene som brukes til å subsidiere frukt, grønt, melk, juice og yoghurt i dag - slik ordningen treffer bedre og blir brukt i økende grad, sier Gudmundsen.

Les også: På Stortinget kan politikerne spise seg mette i lunsjen for 20-30 kroner. På en skole i nærheten går barn på tomgang.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!