VIL KUTTE: Den rødgrønne regjeringen planlegger å kutte i fribeløpet, erfarer NTN. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VIL KUTTE: Den rødgrønne regjeringen planlegger å kutte i fribeløpet, erfarer NTN. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Regjeringen vil kutte fribeløpet til uføre

Går inn for å halvere fribeløpet som uføre kan tjene ved siden av stønaden. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon varsler bråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter måneder med diskusjoner innad i regjeringen skal lovforslaget om endringer i uførepensjonen omsider være klart.

I dokumentet som trolig legges fram på fredag, går regjeringen etter det NTB erfarer inn for å kutte det såkalte fribeløpet fra dagens nivå på 75.000 kroner til 30.000 kroner, tilsvarende 40 prosent av grunnbeløpet i folketrygden.

Opprinnelig skal Arbeiderpartiets regjeringstopper ha ønsket en grense på 15.000 kroner, men intens motstand fra SV og deler av Aps stortingsgruppe skal ha gitt resultater.

- Skuffet Assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) mener landets uføre står foran en dramatisk inntektsnedgang.

- Det er bedre enn utgangspunktet, men allikevel utrolig skuffende. Dette blir det kamp om, sier Ovesen til NTB.

Han har ingen tro på at en reduksjon i fribeløpet vil få flere uføre over i små, faste stillinger, slik regjeringen forutsetter.

- Fribeløpet gjør at mange uføre har en liten fot inne i arbeidslivet. Når denne friinntekten kuttes, vil mange miste denne tilknytningen til arbeidslivet, sier Ovesen.

Han viser til at mange kronikere har vanskeligheter med å jobbe faste perioder fordi smertene varierer og man har gode og dårlige dager.

- Nettopp derfor har fribeløpet vært så viktig, fordi det har gitt kronisk syke en anledning til å jobbe litt når de kan. Fribeløpet har også hatt et element av fattigdomsbekjempelse ved seg, all den tid det har vært mulig å spe inntekter på en lav pensjon, sier han.

Mye bråk Regjeringen skal endre uførepensjonen og alderspensjonen til uføre for å få ytelsene til å harmonere med pensjonsreformen. Hvordan dette konkret skal gjøres, har vært gjenstand for langvarige rivninger innad i regjeringspartiene.

Lovforslaget som etter alt å dømme vil bli fremmet på fredag, er utsatt en rekke ganger. Det tar utgangspunkt i en rapport fra et regjeringsoppnevnt utvalg som la fram sin rapport i 2007.

Rapporten inneholder en rekke omstridte forslag, som blant annet å kutte fribeløpet fra dagens nivå på 1G (folketrygdens grunnbeløp) til 0,2G. Ifølge flertallet i utvalget er nemlig dagens fribeløp så høyt at uførepensjonering framstår som et attraktivt alternativ til deltidsarbeid og gradert pensjon.

- Når samlet inntekt blir høy, svekkes insentivene til å øke arbeidsinnsatsen og legitimiteten i ordningen kan trues, står det i rapporten.

Det er disse argumentene Aps regjeringstopper har lyttet til når de har insistert på å kutte fribeløpet. Ifølge FFO svarte både SV og Senterpartiet at fribeløpet burde beholdes på dagens nivå da de ble spurt om dette foran valget i 2009.

Skjermingsregler Et annet omstridt forslag fra uførepensjonsutvalget er å kutte i barnetillegget til uføre. Dette skal regjeringen på et tidlig tidspunkt i overlegningene ha droppet.

Også forslaget om å senke pensjonsalderen for uføretrygdede går regjeringen bort ifra, etter det NTB forstår. Dermed vil det fremdeles være ved fylte 67 år at uføre går over til å motta alderspensjon.

At også alderspensjonen til de uføre skal levealdersjusteres, er et prinsipp som tidlig ble knesatt. Men i motsetning til lønnsmottakere kan ikke uføre jobbe lenger for å motvirke effekten av levealdersjusteringer. Derfor vil lovforslaget inneholde bestemte skjermingsregler som skal gjøre denne urettferdigheten mindre.
(NTB)