Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen vil kutte fribeløpet til uføre

Går inn for å halvere fribeløpet som uføre kan tjene ved siden av stønaden. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon varsler bråk.

VIL KUTTE: Den rødgrønne regjeringen planlegger å kutte i fribeløpet, erfarer NTN. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
VIL KUTTE: Den rødgrønne regjeringen planlegger å kutte i fribeløpet, erfarer NTN. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter måneder med diskusjoner innad i regjeringen skal lovforslaget om endringer i uførepensjonen omsider være klart.

I dokumentet som trolig legges fram på fredag, går regjeringen etter det NTB erfarer inn for å kutte det såkalte fribeløpet fra dagens nivå på 75.000 kroner til 30.000 kroner, tilsvarende 40 prosent av grunnbeløpet i folketrygden.

Opprinnelig skal Arbeiderpartiets regjeringstopper ha ønsket en grense på 15.000 kroner, men intens motstand fra SV og deler av Aps stortingsgruppe skal ha gitt resultater.

- Skuffet Assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) mener landets uføre står foran en dramatisk inntektsnedgang.

- Det er bedre enn utgangspunktet, men allikevel utrolig skuffende. Dette blir det kamp om, sier Ovesen til NTB.

Han har ingen tro på at en reduksjon i fribeløpet vil få flere uføre over i små, faste stillinger, slik regjeringen forutsetter.

- Fribeløpet gjør at mange uføre har en liten fot inne i arbeidslivet. Når denne friinntekten kuttes, vil mange miste denne tilknytningen til arbeidslivet, sier Ovesen.

Han viser til at mange kronikere har vanskeligheter med å jobbe faste perioder fordi smertene varierer og man har gode og dårlige dager.

- Nettopp derfor har fribeløpet vært så viktig, fordi det har gitt kronisk syke en anledning til å jobbe litt når de kan. Fribeløpet har også hatt et element av fattigdomsbekjempelse ved seg, all den tid det har vært mulig å spe inntekter på en lav pensjon, sier han.

Mye bråk Regjeringen skal endre uførepensjonen og alderspensjonen til uføre for å få ytelsene til å harmonere med pensjonsreformen. Hvordan dette konkret skal gjøres, har vært gjenstand for langvarige rivninger innad i regjeringspartiene.

Lovforslaget som etter alt å dømme vil bli fremmet på fredag, er utsatt en rekke ganger. Det tar utgangspunkt i en rapport fra et regjeringsoppnevnt utvalg som la fram sin rapport i 2007.

Rapporten inneholder en rekke omstridte forslag, som blant annet å kutte fribeløpet fra dagens nivå på 1G (folketrygdens grunnbeløp) til 0,2G. Ifølge flertallet i utvalget er nemlig dagens fribeløp så høyt at uførepensjonering framstår som et attraktivt alternativ til deltidsarbeid og gradert pensjon.

- Når samlet inntekt blir høy, svekkes insentivene til å øke arbeidsinnsatsen og legitimiteten i ordningen kan trues, står det i rapporten.

Det er disse argumentene Aps regjeringstopper har lyttet til når de har insistert på å kutte fribeløpet. Ifølge FFO svarte både SV og Senterpartiet at fribeløpet burde beholdes på dagens nivå da de ble spurt om dette foran valget i 2009.

Skjermingsregler Et annet omstridt forslag fra uførepensjonsutvalget er å kutte i barnetillegget til uføre. Dette skal regjeringen på et tidlig tidspunkt i overlegningene ha droppet.

Også forslaget om å senke pensjonsalderen for uføretrygdede går regjeringen bort ifra, etter det NTB forstår. Dermed vil det fremdeles være ved fylte 67 år at uføre går over til å motta alderspensjon.

At også alderspensjonen til de uføre skal levealdersjusteres, er et prinsipp som tidlig ble knesatt. Men i motsetning til lønnsmottakere kan ikke uføre jobbe lenger for å motvirke effekten av levealdersjusteringer. Derfor vil lovforslaget inneholde bestemte skjermingsregler som skal gjøre denne urettferdigheten mindre.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media