VIL KUTTE: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
VIL KUTTE: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.Vis mer

Regjeringen vil kutte i barnetrygd til utlandet

Regjeringen foreslår å kutte i barnetrygd og kontantstøtte som sendes til arbeidsinnvandrere med barn bosatt i utlandet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget er et av flere som fredag legges fram i stortingsmeldingen "Eksport av norske velferdsytelser", ifølge Aftenposten.

Ifølge meldingen sendes 7,1 milliarder kroner i trygdeytelser til norske og utenlandske mottakere i andre land. Selv om dette er en liten andel av totalt 418 milliarder kroner til trygdeytelser, ønsker regjeringen å begrense strømmen. Forslaget om barnetrygden og kontantstøtten går ut på å "kjøpekraftsjustere" dem i utlandet.

–Det har aldri vært meningen at disse ytelsene skal være så høye at det tilsvarer en gjennomsnittlig årslønn i hjemlandet, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Hun påpeker at summen av norsk barnetrygd og kontantstøtte i Polen utgjør 96 prosent av en gjennomsnittlig årslønn.

Utbetalingene til barnetrygd og kontantstøtte til utlandet utgjør 219 millioner kroner av totalt 16,6 milliarder i Norge. Langt mer går til å dekke alderspensjon for nordmenn bosatt i utlandet. Det er her hovedtyngden av eksporten ligger.

- Men den gjør vi ikke noe med. Norske pensjonister skal fortsatt være trygge på at de kan kose seg ved solkysten etter et langt arbeidsliv, sier Hauglie.

(NTB)