- Regjeringen vil kutte i velferden

Regjeringen vil bruke økt arbeidsinnvandring til å kutte i norske velferdsordninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det hevder kommunalkomiteens leder på Stortinget, Magnhild Meltveit Kleppa (Sp). Kleppa mener regjeringen overser risikoen for at EU-utvidelsen 1. mai medfører en kraftig økning av utgiftene til kontantstøtte, barnetrygd, sykelønn og sosialstønad. Dagbladet har denne uka skrevet at blant annet polske bærplukkere i Norge får kontantstøtte for sine barn i hjemlandet. Grunnen er at Norge har godtatt at arbeidsinnvandrere fra EØS-land skal ha rettigheter som nordmenn.

Både Tyskland, Østerrike, Frankrike, Belgia, Finland og Italia har erklært at de ikke vil åpne arbeidsmarkedet fra første dag EU utvides til Polen, Tsjekkia, Ungarn og de baltiske land.

Den norske regjeringen har foreløpig ikke bedt om overgangsordninger.

- Uhørt

- Det er uhørt at regjeringen prioriterer et fritt arbeidsmarked framfor hensynet til de 100000 arbeidsledige Norge har, og alle de andre som i dag er tvunget på trygd. Istedenfor å sikre dem arbeid ønsker regjeringen å åpne for en strøm av EØS-borgere som vil presse lønninger ned og øke utbetalingene til kontantstøtte og barnetrygd, sier Kleppa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.