Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen vil la mindreårige med midlertidig opphold få skytetrening

Det vil ikke Christian Tybring-Gjedde (Frp). Nå vil han stemme imot sin egen regjerings politikk.

OSLO  20151111.
FrPs Christian Tybring Gjedde snakker med en journalist under spørretimen på Stortinget onsdag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OSLO 20151111. FrPs Christian Tybring Gjedde snakker med en journalist under spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) - Dette er veldig underlig og jeg forstår det ikke, sier Tybring-Gjedde, som sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen for Fremskrittspartiet på Stortinget.

Han reagerer på regjeringens forslag til regelendring for organisasjonen Det frivillige skyttervesen, fra Stortingsproposisjon 123 s «Investeringar i Forsvaret og andre saker». Der står det:

«Norske statsborgere og personer med permanent oppholdstillatelse, som respekterer gjeldende lover og bestemmelser, kan være medlemmer av et tilsluttet skytterlag. Ungdom under 18 år med midlertidig oppholdstillatelse kan være medlemmer i skytterlag på lik linje med norske ungdommer».

- Første setning om at personer med permanent oppholdstillatelse kan være medlem av et skytterlag, er grei. Det er den siste setningen jeg reagerer på, at mindreårige som ikke har permanent oppholdstillatelse, skal lære seg å skyte for så å bli sendt ut igjen. Hvorfor er man opptatt av at akkurat disse skal få skytetrening? Er det skytterlaget som ønsker seg flere medlemmer? Problemet er at man ønsker å gi våpentrening til unge menn vi ofte ikke kjenner identiteten til, eller vet noe om hva slags bagasje de bærer på i form av psykologiske traumer. Jeg tror de fleste forstår at dette er en særdeles dårlig ide som gir flere sikkerhetsmessige problemstillinger, selv om jeg ikke tror at et terrorangrep vil bli en følge av en eventuell regelendring, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Fire spørsmål

Christian Tybring-Gjedde har stilt fire spørsmål til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide:

1. Er det foretatt en risikovurdering og faglig psykologisk gjennomgang av de utfordringer som kan vedhefte gruppen ungdom under 18 år med midlertidig oppholdstillatelse som kan bli medlemmer av skytterlag?

2. Har det vært gjennomført/forespurt en analyse av PST og E-tjenesten for å vurdere om det er sikkerhetsmessige utfordringer knyttet til denne lovendringen? Dersom dette er gjennomført, ønskes betraktningene tilsendt.

3. Hvordan har Forsvarsdepartementet vurdert tilfellene av ukjent identitet og bakgrunn med den innvirkning dette måtte ha for å tillate et medlemskap i skytterlag for denne gruppen?

4. Dersom slike vurderinger og analyser ikke er gjennomført, bes det om at dette gjennomføres umiddelbart og at Forsvarsdepartementet kommer tilbake til Stortinget med resultatene uten opphold.

Likebehandling og integrering

Det er et stortingsvedtak fra 1892 som gjør at det kreves stortingsgodkjenning for vesentlige regelendringer i Det frivillige skyttervesen (DFS). I dag er statsborgerskap et kriterium for medlemskap. Det har ikke vært et krav i andre skytterforbund. DFS ønsker derfor å åpne opp for å likebehandle alle ungdommer. - Vi har hatt en utfordring med skoleklasser på besøk, der ikke alle elevene får lov til å være med å skyte, etter dagens regelverk. Det er uheldig. Nå vil det bli mer like regler i alle skytterlag, forklarer generalsekretær i DFS, Jarle Tvinnereim.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreides svar til Christian Tybring-Gjedde går langs de samme linjene.

«(…) Dagens praksis faller uheldig ut. Flere skoler tilbyr skyting som valgfag. Slik det nå praktiseres, kan alle elever skyte på DFS´ anlegg dersom det er i regi av skolen, mens enkelte av de samme elevene ikke får være med på tilsvarende aktiviteter etter skoletid. Hensynet til likebehandling veier her tungt. Opplevelsen av å ikke være en del av samfunnet kan gi negative utslag både for den enkelte og for samfunnet. FD legger til grunn at skyteaktivitetene vil foregå organisert og under faglig tilsyn, slik at risiko for skade under skyteaktivitetene blir minimert», skriver departementet, som mener at vurderinger om hvorvidt det er skadelig for den enkeltes psykiske helse å delta på skyteøvelse, må vurderes av fagpersoner i den enkelte sak.

Videre svarer Søreide at Justisdepartementet har vurdert saken og konkludert med at så lenge en er medlem av en godkjent skytterforening, er gammel nok og kan regnes for pålitelig, edruelig og skikket, så kan en få våpenløyve. Hun viser til at våpenloven ikke setter krav til norsk statsborgerskap for erverv av skyttervåpen og at personer som ikke tilfredsstiller krav til sikker opptreden på standplass, kan bortvises eller nektes medlemskap.

Forsvarsministeren skriver at ingen skytterlag gir formell mulighet for kontroll av vandel ved inngåelse av medlemskap, og at det finnes kommersielle aktører som tilbyr skyteaktiviteter til alle, uten krav om medlemskap. Departementet mener derfor at det ikke er behov for noen analyse av hvilken innvirkning ukjent identitet og bakgrunn kan ha for medlemskap i DFS.

Ikke fornøyd

Generalsekretær Tvinnereim i Det frivillige skyttervesen svarer slik på bekymringen fra Tybring-Gjedde:

- Når det gjelder de under 18, så kan ikke de erverve våpen selv. Da skjer all skyting med tilsyn. Det blir nok fort fanga opp dersom noen ikke er skikket. Vi har ingen forhåndssjekk, men er vi i tvil om noen, kan vi høre med politiet, sier han.

Christian Tybring-Gjedde er ikke fornøyd med svarene.

- Svarene her hopper bukk over alvoret i saken. Det er så mange andre positive aktiviteter ungdommene kunne vært engasjert i innenfor sport og idrett, sier han.

Frp står alene om kritikken, ingen andre i stortingskomitéen slutter seg til Frps merknader i saken.

- Vi synes begrunnelsen fra Forsvarsdepartementet er helt grei, sier Høyres Øyvind Halleraker.

Saken skal opp til votering i Stortinget 15.juni.

- Hvis regjeringen opprettholder dette, vil vi stemme imot, sier Christian Tybring-Gjedde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!