SPRØYTEROM: Nå skal sprøyterommene kunne brukes av flere, hvis regjeringen får det som de vil.
Foto: Tore Meek / SCANPIX .
SPRØYTEROM: Nå skal sprøyterommene kunne brukes av flere, hvis regjeringen får det som de vil. Foto: Tore Meek / SCANPIX .Vis mer

Regjeringen vil lære heroinavhengige å røyke heroin

Hvis regjeringen får det som de vil, skal personalet i sprøyterommene lære heroinavhengige å røyke heroinen i stedet for å injisere den. - Det gir en lavere risiko for overdose, sier Carl-Erik Grimstad (V).

Regjeringen har i statsråd i dag fremmet et lovforslag for Stortinget om endringer i sprøyteromsloven. Dersom forslaget blir vedtatt i Stortinget, skal man kunne bruke flere typer narkotiske stoffer på sprøyterommene. I tillegg skal brukerne få opplæring i å røyke stoffet i stedet for å injisere det med sprøyte.

- Dette gir en lavere risiko for overdose og lavere smittefare. Helsedirektoratet har slått fast at ved røyking av heroin unngår brukerne blodsmitte, infeksjoner, blodpropp, sår som ikke gror og ødelagte årer, sier Carl Erik Grimstad, helsepolitisk talsperson i Venstre, til Dagbladet.

FORNØYD: Carl Erik Grimstad, helsepolitisk talsperson i Venstre. Foto: Thomas Lien/Venstre
FORNØYD: Carl Erik Grimstad, helsepolitisk talsperson i Venstre. Foto: Thomas Lien/Venstre Vis mer

I dag er det bare lov å injisere heroin på sprøyterommet. I tillegg til å gi opplæring i å inhalere og å åpne for flere typer stoffer, vil regjeringen også endre navnet fra «sprøyterom» til «brukerrom».

- Dette er strengt nødvendig. I dag er det mange brukere som heller injiserer på gaten utenfor brukerrommene når de blir avvist i døren fordi kun heroin har vært tillatt. Målet er å redusere antall overdoser og faren for smitte og infeksjoner, sier Grimstad.

Snuoperasjon fra Høyre

Venstre fremmet et lignende forslag i helse- og omsorgskomiteen i fjor, da sammen med Arbeiderpartiet. Men Høyre stemte mot, og forslaget fikk ikke flertall. Nå har Høyre snudd.

- Jeg vil berømme helseminister Bent Høies engasjement. Han har vært åpen om at han har endret syn på ruspolitikken, og det er viktig for å ha en mer konstruktiv debatt om et alvorlig samfunnsproblem som rusavhengighet, sier Grimstad.

Per i dag finnes det sprøyterom i Oslo og Bergen. Venstres gruppeleder i Oslo, Hallstein Bjercke, er godt fornøyd med at regjeringen nå gjennomfører endringer i sprøyteromsordningen.

- Venstre mener vi skal hjelpe, ikke straffe, de som er rusavhengige. En mer human rusomsorg var en av sakene Oslo Venstre kjempet for å få inn Jeløyplattformen, og er noe som betyr mye for alle rusavhengige i byen vår, sier Bjercke.