AVFALLSDEPONI: Det radioaktive avfallet skal lagres her, på Langøya i Oslofjorden utenfor Holmestrand. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto / NTB Scanpix
AVFALLSDEPONI: Det radioaktive avfallet skal lagres her, på Langøya i Oslofjorden utenfor Holmestrand. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto / NTB ScanpixVis mer

Regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden

På selskapet Noahs anlegg - til sterke protester fra Noah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden, på ei øy tilhørende selskapet Noah (Norsk Avfallshåndtering) utenfor Holmestrand. Noah selv protesterer sterkt, skriver VG.

- Dette er helt hinsides. For det første er Oslofjorden det området der det bor mest mennesker i Norge. For det andre er ikke Langøya laget for å oppbevare radioaktivt avfall, sier Maren Esmark, generalsekretær i Norges Naturvernforbund, til Dagbladet.

Avfallet kommer fra ei nedlagt gruve i Telemark. Noah har siden 90-tallet drevet et deponi for farlig avfall på Langøya, men anlegget skal stenges om noen år, og selskapet ser for seg at øya blir utfluktsområde for offentligheten.

Noah, som eies av Bjørn Rune Gjelsten, har sagt nei til å ta imot det radioaktive avfallet etter to forskjellige faglige utredninger.

Søve gruver i Nome i Telemark var av interesse for USA etter krigen, da de kjøpte metall derfra til bruk i atomvåpenforsøk. Siden har det vært en langvarig diskusjon om hva som skal skje med avfallet - som utgjøres av radioaktivt slam.

Det er Næringsdepartementet som har ansvaret for saken i regjeringen. Departementet, som ledes av minister Monica Mæland (H), ønsker altså å lagre avfallet på Langøya på tross av Noahs nei.

Statssekretær Lars Jacob Hiim sier til VG at departementet lå har lagt ut et anbud for å få undersøkt egnetheten av Langøya som lagringsplass.

Ifølge VG har regjeringen satt til side 20 millioner kroner til prosjektet.

Dagbladet følger saken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram