Regjeringen vil mekle i fransk flygerstreik

Frankrikes statsminister Lionel Jospin antydet i dag at regjeringen kan komme til å gripe inn i streiken i det franske flyselskapet Air France. Streiken fortsetter etter at forhandlingene brått ble avsluttet i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den største fagforeningen, SNPL, forlot møtet klokken 06.30 i dag. Fagforeningsleder Jean-Charles Corbet sa til journalistene at uten et nytt møte mandag vil fotball-VM begynne uten flyene til Air France.

Regjeringen vil hjelpe til med å få en slutt på konflikten som truer fotball-VM i Frankrike neste uke, sa statsminister Lionel Jospin.

- Det er ikke fotball-VM som bekymrer meg. Det som bekymrer oss er framtiden til Air France. Og av den grunn, hvis regjeringen kan være til hjelp, samtidig som den selvsagt respekterer selskapets uavhengighet, vil vi kunne spille en rolle de kommende timene, sa Jospin.

- Franskmenn trenger ikke å reise med fly til verdensmesterskapet. Det gjør heller ikke europeerne, og det er mange andre selskaper som vil transportere resten på Air France' bekostning.

Store tap

Air France, som er offisiell sponsor og ansvarlig for å frakte både lag og fotball-fans under VM, taper over 125 millioner kroner i omsetning daglig på grunn av streiken. Flygerstreiken begynte mandag, og tapet er allerede på over 750 millioner kroner.

- Det som virkelig bør bekymre oss er de aldri sluttende redningsplanene for selskapet, sa Jospin. Air France kunngjorde tidligere i år overskudd i regnskapet for første gang på sju år.

Fjerde runde i forhandlingene sluttet uten resultat i morges etter å ha pågått uavbrutt siden klokken 21.15 i går kveld.

Streiken skyldes selskapets planer om å redusere flygernes lønninger med opp til 40 prosent, en reduksjon selskapet sier er nødvendig for å finansiere flykjøp og andre endringer som skal gjøre selskapet mer konkurransedyktig.

Selskapet hevder at flygerne tjener langt mer enn sine britiske og tyske kolleger, noe flygerne avviser meget bestemt.

Fortsatt streik

Selv om man kommer fram til enighet mandag, vil det ta opp til 72 timer før selskapet er i full sving igjen med sine langdistanse-flygninger. Innenrikstrafikken trenger 24 timer på å komme i gang.

Men fagforeningsleder Corbet advarte mot å tro at det snart ville være slutt.

- Streiken fortsetter. Den vil fortsette, sa han da han forlot forhandlingene i dag.

Air France-sjef Jean-Cyril Spinetta forsøkte å virke mer optimistisk.

- Samtalene har bare tatt en pause, sa han, uten å antyde når pausen ville være slutt.

Kaos

Situasjonen på flyplassen Roissy Charles de Gaulle nord for Paris var kaotisk de siste dagene da flygerstreiken fikk følge av aksjoner fra baggasjestuere og drosjesjåfører.

Passasjerer som skulle reise fra Paris, brukte opp til en halvannen time fra togstasjonen ved flyplassen og fram til hovedterminalen, terminal 1. Innkjørselen ble sperret av drosjesjåfører som aksjonerte for bedre arbeidsforhold. Mange mistet flyene de skulle med.

Air France har lovet å få lagene fram til kampene uansett om streiken fortsetter, og analytikere tror ikke streiken vil få konsekvenser for avviklingen av VM. Men den vil kunne skape betydelig misnøye hos tilreisende fotball-fans.

(NTB-AFP-Reuters)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer