Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen vil se på Nygaard-saken

Regjeringen vil se nærmere på saken om attentatet mot forlagssjef William Nygaard, sier statsråd Odd Einar Dørum til NTB. Nygaard selv er svært fornøyd med dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

William Nygaard ønsker at justisministeren skal be om en uttalelse fra Riksadvokaten og politimesteren i Oslo om hvilken retning sporene i saken går og hvordan etterforskningen forløper. Politiet har hittil vært svært sparsomme med sine opplysninger om etterforskningen og Irans rolle.

- Jeg synes personlig at dette åpenbart er et rimelig krav, dersom det er grunnlag for å kunne gjøre det, sier Dørum, og legger til at regjeringen alltid har sett alvorlig på saken.

Dødsdom

Både forlagssjef Nygaard og samferdselsminister Dørum deltok på et seminar om Rushdie-saken som lørdag ble arrangert av de nordiske Rushdie-komiteene.

Attentatet mot William Nygaard skjedde høsten 1993 i Oslo etter at Aschehoug forlag hadde gitt ut Salman Rushdies bok «Sataniske vers». Forfatteren fikk en dødsdom - en såkalt fatwa - mot seg i 1989. Den er senere blitt fornyet, og gjelder også utgivere av «Sataniske vers».

Dørum sier at regjeringen mener at attentatet mot Nygaard ikke er noen privatsak.

- Vi må verne om retten til å kunne ytre seg. Det er tette linjer mellom Nygaard-saken og Rushdie. Å ta livet av noen fordi man føler seg krenket, er uakseptabelt, sier Dørum.

- Jeg er svært glad for signalet fra Dørum, sier Nygaard til NTB. Forlagssjefen og Dørum skal trolig møtes for å drøfte saken i nær fremtid.

Norge viktig for Rushdie

Utviklingen i Iran kan bety en positiv endring for menneskerettighetene i landet, tror Frances D'Souza. Hun leder den internasjonale Rushdie-komiteen i London og leder for Article 19 - International Centre Against Censorship. Hun har merket seg CNN-intervjuet med Irans president Mohammad Khatami om en åpnere holdning i forhold til USA.

- Det er for tidlig å si om dette betyr at det iranske folkets stemme endelig blir hørt. En talsmann fra UD i London som jeg snakket med, mente det beste som kunne skje, var at ting ble verre, slik at det blir en ny revolusjon. Jeg tror vi har kommet halveis, men det er viktig med press mot Iran fra europeiske land, sier D'Souza til NTB.

Vanskelig å få støtte

I hennes hjemland er det vanskelig å få folkelig støtte i kampen for Salman Rushdie, likeså økonomisk støtte fra engelske og amerikanske organisasjoner. Alle synes redde for å bli assosiert med den dødsdømte forfatteren.

- Jeg ble helt overrasket over at hotellpersonellet her på Voksenåsen snakket helt åpent om at Rushdie-komiteen skulle ha sitt møte her. I England hadde ikke hotellene turt å ha et slikt møte, sier hun.

Tony Blair var positiv til Rushdie-komiteen før han ble statsminister, men nå svarer han ikke på komiteens brev, sier en oppgitt D'Souza.

«Norge i viktig rolle»

- Norge har gjort en viktig jobb for Rushdie fra første dag. Åse Kleveland var den første minister som møtte Rushdie etter fatwaen, og det ble lagt merke til internasjonalt. Fremdeles kan den norske støtten være viktig for å få EU til å fordømme Iran og kreve at fatwaen oppheves og menneskerettighetene blir tatt hensyn til. Norge har svært god anseelse i utlandet, sier hun, og legger til at det er helt åpenbart at det var iranske myndigheter som sto bak attentatet mot William Nygaard.

<B>TAS OPP PÅ NYTT:</B> Samferdselminister Odd Einar Dørum lover forlagsdirektør William Nygaard at regjeringen skal se på saken hans igjen. Nygaard er fornøyd med det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!