VIL SELGE: Regjeringen med statsminister Erna Solberg i spissen vil selge aksjer for 46 milliarder. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIL SELGE: Regjeringen med statsminister Erna Solberg i spissen vil selge aksjer for 46 milliarder. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Regjeringen vil selge aksjer for 46 milliarder kroner

Aksjer i Telenor og Kongsberg Gruppen er blant dem regjeringen vil bli kvitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Monica Mæland (H) sier til NRK at statens eierandeler med fordel kan reduseres til 34 prosent, ned fra dagens andel fra 54 prosent i Telenor og 50 prosent i Kongsberg Gruppen.

- Vi skal ha et bevisst forhold til hva vi eier. Staten har mange roller og er en stor maktfaktor. Det er viktig for oss å legge til rette for maktspredning, sier Mæland - som kommer med forslaget når regjeringen legger fram eierskapsmeldingen fredag.

Den foreslåtte eierandelen på 34 prosent er viktig, fordi den sikrer at staten kan bestemme at hovedkontoret skal bli liggende i Norge.

- Samtidig tror jeg dette vil åpne nye muligheter for begge selskapene, sier Mæland.

Ifølge NRK er børsverdien av et slikt nedsalg på 46,6 milliarder kroner - med 40 av dem knyttet til aksjene i Telenor.

Høyre og Frp-regjeringen varslet i regjeringsplattformen at den ønsker å redusere statens eierandeler i flere selskaper.

Men andre nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen, reagerer med skuffelse.

- Dersom regjeringen klarer å få flertall for dette på Stortinget, så er det en trist dag for norsk næringsliv. Dette forslaget vil kun gagne utenlandske oppkjøpsfond, sier han til NRK. (©NTB)