Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regjeringen vil sende inntil 300 norske fanger til Nederland

- Arvet en utfordrende situasjon.

JUSTISMINISTEREN: Anders Anundsen og regjeringen vil sende fanger til utlandet, ifølge TV2. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
JUSTISMINISTEREN: Anders Anundsen og regjeringen vil sende fanger til utlandet, ifølge TV2. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske regjeringen vil leie fengselsplasser i Nederland og planlegger å sende inntil 300 norske fanger til landet.

Det melder TV2 mandag kveld.

Saken oppdateres.

- Vi arvet en utfordrende situasjon etter den rødgrønne regjeringen med for få soningsplasser. For å få til en sårt tiltrengt utvidelse av soningskapasiteten på kort sikt, har vi innledet samtaler med nederlandske myndigheter om leie av fengselsplasser i Nederland, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) i en pressemelding.
 
- Det akutte behovet gjør at tiltak må vurderes på kort sikt, og leie av fengselskapasitet i utlandet vil kunne bidra. På denne bakgrunn har departementet startet samtaler med Nederland om mulig leie av fengselsplasser, sier justisministeren.

I løpet av høsten vil det komme en stortingsmelding som gjennomgår tilstanden i fengslene og behovet for framtidig straffegjennomføringskapasitet.

Den vil være med på å legge grunnlaget for prioriteringer på lengre sikt.
 
«En tilstandsanalyse som Statsbygg har utført i 2013 viser at det er et betydelig vedlikeholdsetterslep i fengslene på mellom 3,3 og 4,4 milliarder kroner. Nødvendig vedlikehold kan føre til at avdelinger eller fengsler må stenge i perioder. I tillegg er soningskøen økende. Pr. nå er den på om lag 1300 ubetingede dommer, samtidig som det er stor etterspørsel etter varetektsplasser», heter det i pressemeldingen.
 
Nederland har allerede i flere år leid ut fengselskapasitet til Belgia.

En mulig leie av plasser i Nederland innebærer en del praktiske utfordringer som må løses. Dette vil bli vurdert i prosessen. Det er på nåværende tidspunkt for tidlig å si noe om omfang, pris og hvordan praktiske utfordringer skal løses, står det i pressemeldingen.

Dagbladet kommer med mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!