KAN BLI STRENGERE:  En ny alkohollovgivning kan bli en realitet allerede i vår. Arkvifoto: AFP/Scanpix
KAN BLI STRENGERE: En ny alkohollovgivning kan bli en realitet allerede i vår. Arkvifoto: AFP/ScanpixVis mer

Regjeringen vil stenge kranene klokka 02.00

Kan bli virkelighet allerede i vår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To departementer og alle de tre regjeringspartiene er på vei mot samme konklusjon; skjenketidene i alkoholloven må strammes inn.

Det melder Aftenposten i dag.

Utestedene skal maksimum få lov til å servere alkohol fram til klokka 2 i stedet for klokka 3 som er lovgivningen i dag.

En ny skjenkelovgivning kan bli virkelighet allerede i vår, ifølge avisen. 

«Senterpartiet vil endre alkoholloven for slik å redusere maksimal skjenketid fra kl. 03.00 til 02.00», heter det for første gang i Senterpartiets programforsvar som ble lagt fram i forrige uke.

I programmet som ble presentert i går omtaler også Arbeiderpartiet sjenkelovgivningen.

«Arbeiderpartiet vil (.) vurdere innskrenkning i åpningstidenes maksimalgrense for utsalg- og skjenkesteder».

•Les hele programmet her.

Jan Bøhler, leder i Oslo Ap, sier at han håper å få landsmøtet med på å vedta at loven må strammes inn til våren.

SV slutter sirkelen
Også sosialpolitisk talskvinne i SV, Karin Andersen bekrefter nå at hun vil fremme forslag i SVs nye programforslag om å stramme inn.

Krf har lovet å støtte en innstramming hvis saken drøyer og den rødgrønne regjeringen ikke har flertall til høsten.

STERK PÅDRIVER:  Leder i Oslo AP, Jan Bøhler er sammen med justisministeren sterk pådirver for en strengere alkohollovgivning. Foto: Håkon Eikesdal
STERK PÅDRIVER: Leder i Oslo AP, Jan Bøhler er sammen med justisministeren sterk pådirver for en strengere alkohollovgivning. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Justisdepartementet jobber nå dessuten med en stortingsmelding hvor sammenhengen mellom skjenketider og vold er et hovedtema. Helse- og omsorgsdepartementet vil i løpet av de nærmeste månedene sende ut på høring en rekke endringer i alkoholloven, inkludert endringer i bestemmelsene om skjenketider.

Årsaken om ønsket er at flere viktige rødgrønne politikerer som Knut Storberget, Karin Andersen og Jan Bøhler mener det er dokumentert at det vil gi mindre vold.

Støttes av politiet
Også politiet søtter kortere skjenketider.  

Politimestrene i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim var i 2007 blitt så bekymret over utviklingen med helgebråk, at de ba om reduksjon i salg og skjenking av alkohol. I Bergen, Trondheim og Stavanger ble politiet lyttet til, og kommunene strammet inn.

Høyre, Frp og Venstre går imidlertid imot å skjerpe loven fordi de mener kommunene selv er bedre egnet til å avgjøre dette.
Frp/Høyre-byrådet i Oslo har ikke ønsket å gjøre som de andre storbyene.

Det fikk i juni i fjor ordenssjef i Oslo-politiet Roger Andresen til å beskyldte byrådet for å gjøre byen utrygg.

- Jo flere steder man kan drikke og jo lengre en kan drikke, desto større blir problemene. Vi er veldig forundret og oppgitt over at byrådet ikke hører på rådene som vi har gitt i flere år og som viser seg å holde stikk, sa Andresen til Dagsavisen.
 

STERKT ENGASJERT:  Justisminister Knut Storberget er sterkt engasjert i å få kuttet ned på skjenketiden. Foto: Scanpix
STERKT ENGASJERT: Justisminister Knut Storberget er sterkt engasjert i å få kuttet ned på skjenketiden. Foto: Scanpix Vis mer