Regjeringen vil stoppe steiningen

Nå griper Nigerias regjering inn i saken. Regjeringen sier at sharia-lovene strider mot grunnloven. Dét kan redde Safiyas liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nigerianske fembarnsmoren Safiya Hussaini Tungar-Tudu

er dømt til å steines i hjel når hun er ferdig med å amme sitt minste barn Adama.

Det verserer forskjellige historier om hva som skjedde da kvinnen ble gravid. Enkelte aviser skriver at barnefaren er kvinnens tidligere ektemann og at barnet ble unnfanget mens de to fremdeles var gift. Andre skriver at Safiya har hevdet at hun ble gravid som følge av voldtekt.

Må straffes likt i hele landet

- En muslim skulle ikke få hardere straff enn andre nigerianere ville få for den samme forbrytelsen, skriver justisminister Godwin Agabi i et brev til myndighetene lenger nord i landet.

Det betyr at de strenge sharia-lovene strider mot grunnloven, og at muslimer skal dømmes etter grunnloven på samme måte som andre borgere. De siste årene har sharia-lovene blitt vanlige i den muslimske delen av Nigera. Sharia åpner for pisking, amputasjon og steining.

Brevet omtaler ikke noen spesiell sak, men er skrevet etter at dommen mot fembarnsmoren har vakt internasjonal oppmerksomhet. EU har tidligere gått ut og krevd at Nigerias regjering

stopper steiningen

.

Dommeren skriver videre at domstoler som likevel feller dommer som strider mot grunnloven, truer nasjonen.

HÅPER PÅ FRIFINNELSE:</B> Safiya håper at shariadomstolen skal frikjenne henne for utroskap. Safiya er fraskilt. Lille Adama er beviset på utroskapen, selv om Safiya ikke er gift.
DØMMER:</B> Sharia-dommerne Muhamadu-Bello Rabah, Bello Suleman, Abdukadir Tambani og Tumsan Usman har sagt at de vil komme med en endelig dom mandag 25. mars.