Regjeringen vil stramme inn bruken av skattelistene

Pressen er kritisk.

KOMMERSIALISERING: Per i dag fins det en rekke ulike tjenester der man bl.a. kan søke opp hvem som er rikest i et visst område. Det vil regjeringen nå ha slutt på. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
KOMMERSIALISERING: Per i dag fins det en rekke ulike tjenester der man bl.a. kan søke opp hvem som er rikest i et visst område. Det vil regjeringen nå ha slutt på. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Finansdepartementet vil stramme inn reglene for offentliggjøring av skattelister for å redusere faren for misbruk av listene og unngå uheldig kommersialisering av opplysningene.

Forslaget om innstramming ble sendt ut på høring mandag. Departementet går inn for at listene fortsatt skal være offentlige, men det foreslås endringer i måten opplysningene gjøres offentlig.

Må ha avtale Pressen skal fortsatt få tilgang til elektronisk kopi av skattelistene, men listene skal bare gis til redaksjoner som inngår en avtale med skatteetaten om ikke å publisere fullstendige skattelister.

- Pressen vil ikke kunne legge ut fullstendige lister på internett, men fortsatt tilgang til skattelistene for internt bruk i redaksjonen, sikrer pressen mulighet til å drive kritisk journalistikk om skattesystemet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap)

Viktig premiss I høringsnotatet foreslås det at skattelisten skal være offentlig tilgjengelig på skatteetatens nettsider hele året. Det skal bare være adgang til enkeltsøk i skattelistene.

- Informasjon om inntekts- og skatteforhold er en sentral premiss for samfunnsdebatten og det er derfor viktig at skattelistene er offentlige. Prinsippet om offentlighet må likevel ikke føres så langt at det kan gå på bekostning av enkeltpersoners sikkerhet, eller føre til en uheldig kommersialisering av skattelistene, sier finansministeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer