<strong>KOMMERSIALISERING:</strong> Per i dag fins det en rekke ulike tjenester der man bl.a. kan søke opp hvem som er rikest i et visst område. Det vil regjeringen nå ha slutt på. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
KOMMERSIALISERING: Per i dag fins det en rekke ulike tjenester der man bl.a. kan søke opp hvem som er rikest i et visst område. Det vil regjeringen nå ha slutt på. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

Regjeringen vil stramme inn bruken av skattelistene

Pressen er kritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Finansdepartementet vil stramme inn reglene for offentliggjøring av skattelister for å redusere faren for misbruk av listene og unngå uheldig kommersialisering av opplysningene.

Forslaget om innstramming ble sendt ut på høring mandag. Departementet går inn for at listene fortsatt skal være offentlige, men det foreslås endringer i måten opplysningene gjøres offentlig.

Må ha avtale Pressen skal fortsatt få tilgang til elektronisk kopi av skattelistene, men listene skal bare gis til redaksjoner som inngår en avtale med skatteetaten om ikke å publisere fullstendige skattelister.

- Pressen vil ikke kunne legge ut fullstendige lister på internett, men fortsatt tilgang til skattelistene for internt bruk i redaksjonen, sikrer pressen mulighet til å drive kritisk journalistikk om skattesystemet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap)

Viktig premiss I høringsnotatet foreslås det at skattelisten skal være offentlig tilgjengelig på skatteetatens nettsider hele året. Det skal bare være adgang til enkeltsøk i skattelistene.

- Informasjon om inntekts- og skatteforhold er en sentral premiss for samfunnsdebatten og det er derfor viktig at skattelistene er offentlige. Prinsippet om offentlighet må likevel ikke føres så langt at det kan gå på bekostning av enkeltpersoners sikkerhet, eller føre til en uheldig kommersialisering av skattelistene, sier finansministeren.

Full tilgang Norsk Redaktørforening sier seg glad for at pressen fortsatt skal ha mulighet for full elektronisk tilgang til skattelistene.

- Vi har vært opptatt av å verne skattedataene slik at det skal kunne gjøres kritisk journalistikk på dette området. Det kan man antakelig fortsatt gjøre med dette lovforslaget. Norske medier vil formodentlig få tilgang til skattelistene i elektronisk form, men avtalene vil hindre mediene i å legge den offentlig tilgjengelige informasjonen ut i søkbar form, sier assisterende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening til NTB.

Prinsipielt problematisk Men dersom lovforslaget blir vedtatt, er det den norske regjering som bestemmer hva norske redaksjoner har lov til å publisere i søkbar form av offentlig tilgjengelig informasjon.

- Dette er et betydelig prinsipielt problem med forslaget, som vi ikke tror Finansdepartementet har tenkt nøye over. Vi har ikke noen tradisjon for at myndighetene regulerer dette. Det finnes noen uhyre små unntak i domstolslovgivningen hvor det er anledning til referatforbud med pressen til stede. Men ellers har vi ikke denne form for unntak i norsk lovgiving, sier Jensen.

Ikke tilstrekkelig Høyres skattepolitiske talsmann, Gunnar Gundersen, er ikke helt fornøyd med forslagene. Han mener de ikke går langt nok i å sikre at opplysningene ikke blir brukt av kriminelle ved at det fortsatt blir mulig med anonyme søk.

- Forslagene etterlater mange spørsmål. Det gis ikke noe svar på om det skal innføres sanksjonsmuligheter overfor dem som ikke inngår noen avtale med skatteetaten, men som likevel helt sikkert vil forsøke å skaffe seg skattelistene på ureglementert vis, sier Gundersen til NTB.

Han stiller seg også tvilende til om tiltakene for å hindre kommersialisering av listene er tilstrekkelige.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer