Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regjeringen vil ta i bruk DNA-tvang for avdekke innvandringsløgn

Per Sandberg sier DNA-test skal unngå «misbruk av norske goder», mens Solveig Horne vil unngå at barn ufrivillig tas med til Norge.

SYLVIS VIKAR: Per Sandberg har tatt Listhaugs jobb mens hun er i barselpermisjon.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SYLVIS VIKAR: Per Sandberg har tatt Listhaugs jobb mens hun er i barselpermisjon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen vil gi norske myndigheter rett til å kreve DNA-tester av mennesker som hevder slektskap til norske statsborgere.

Forslaget kommer fra innvandringsminister Per Sandberg (Frp) og barneminister Solveig Horne (Frp) og gjelder dem som henvender seg til norske utenriksstasjoner for å kreve familieinnvandring til Norge.

Per i dag kan norske ambassader be om å gjennomføre DNA-test, men ikke forlange det. Ifølge regjeringen medfører dette et smutthull inn til Norge.

Smutthull

Sandberg sier de tvungne DNA-testene skal unngå «misbruk av norske goder».

- Når vi ser hvor mange som misbruker våre systemer og regelverk bør vi i det minste sikre oss at farskap er reelt. Hvis man først kommer til Norge og får norsk statsborgerskap, har man fått tilgang på store privilegier. Her må vi tette smutthull så folk ikke kan misbruke vår generøse velferdsmodell, forteller han.

Han viser til at UDI spår 2017 som et rekordår for familieinnvandring til Norge.

- Ifølge UDI kommer så mange som 24 000 gjennom på familieinnvandring. Dette regelverket ønsker vi å stramme til.

- Økt bekymring

Regjeringen sier også at stadig flere møter opp på norske ambassader og konsulater og hevder slektskap til en norsk statsborger. Dette er mennesker som kan ha krav på norsk pass og statsborgerskap dersom slektskapet er reelt.

Justisdepartementet sier de gjennom kontakt med norsk politi og utenrikstjenesten er blitt informert om at forfalskning av slektsskap er et utbredt problem.

- Det har vært økt bekymring fra utenriksstasjonene om at personer misbruker systemet ved å ta med barn som ikke er deres til Norge, enten gjennom menneskehandel eller av andre hensikter. Dette danner også et grunnlag for familieinnvandring, og man får statsborgerskap som norsk barn født i utlandet. Det er store privilegier, og vi vil ikke ha misbruk av norske goder, sier Sandberg.

Tas med ufrivillig

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne hevder regjeringen også får opplyst at identitetsarbeid er «særlig vanskelig» på norske utenriksstasjoner.

- Når utenriksstasjonene melder bekymring, bør vi lytte til det. Farskap skal ikke erklæres på feil grunnlag. Dette vil sikre at utenriksstasjonene der de har mistanke, kan kontrollere om farskapet er reelt gjennom DNA-test, sier hun.

Mens Sandberg primært er bekymret for utnyttelse av norske velferdsgoder, hevder Horne det finnes barn som ufrivillig tas med til Norge.

- Det skal ikke være en enkel test som står i veien for sikkerheten og trygghet til barn som risikerer å bli misbrukt, sier Horne.

DNA-prøvene skal gjennomføres med spyttprøver. Per Sandberg avviser at regjeringen nå snakker om menneskehandel for å presse gjennom politikk som mest av alt handler om å begrense familieinnvandring til Norge.

- Nei, det gjør vi ikke. Begge to forholdene er viktige. Hvis man skal få familieinnvandring må man være reelt i slekt. Det skulle bare mangle at man kunne påvise DNA-tilhørigheten. Dette er en enkel test som kan sørge for mye, sier han.