Regjeringen vil tvinge språksvake til barnehagen

- Vil ikke skremme med barnevernet.

NORSKLÆRING: Regjeringen vil ta i bruk barnevernet dersom innvandrerbarn ikke lærer seg godt nok norsk. Første skritt er obligatorisk barnehage. Her ved 
Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren Solveig Horne.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
NORSKLÆRING: Regjeringen vil ta i bruk barnevernet dersom innvandrerbarn ikke lærer seg godt nok norsk. Første skritt er obligatorisk barnehage. Her ved Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren Solveig Horne. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen vil ta i bruk barnevernet dersom innvandrerbarn ikke lærer seg godt nok norsk. Første skritt er obligatorisk barnehage.

- Vi ønsker ikke å skremme med barnevernet, men vi gir hjemmel til å pålegge familien tiltak dersom kunnskapene i norsk ikke er gode nok, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) til VG.

Allerede før sommeren definerte Stortinget at manglende vilje til å legge til rette for norskopplæring vil kunne være en del av vurderingen om barn får tilfredsstillende omsorg. Ifølge avisen kom 1.700 oslobarn til første skoledag i fjor høst med så svake norskkunnskaper at skolene måtte sette i verk ekstra tiltak.

Horne sier at lovendringen gir barnevernet hjemmel til å gå inn i hjemmet og pålegge tiltak dersom norskkunnskapene er for dårlige til at barnet skal kunne henge med på skolen.

- Det er ingen tvil om at grunnleggende kunnskaper i norsk er helt avgjørende for om barna vil klare seg gjennom skolen og i resten av livet, sier Frp-statsråden.

Selv om manglende norskkunnskaper nå defineres som omsorgssvikt, understreker Horne at det i tillegg skal andre alvorlige forhold til før omsorgsovertakelse vurderes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.