Regjeringen visste at Amelie skulle arresteres i kveld

«Årets Nordmann 2010» Maria Amelie (25) pågrepet etter foredrag på Lillehammer i kveld.

VISSTE: Den rødgrønne regjeringen har visst at Maria Amelie skulle arresteres i kveld for å kastes ut av Norge. Her er, foran fra høyre, kunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen, statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg og Kommunalminister og Sp-leder Liv Signe Navarsete. Foto: Scanpix
VISSTE: Den rødgrønne regjeringen har visst at Maria Amelie skulle arresteres i kveld for å kastes ut av Norge. Her er, foran fra høyre, kunnskapsminister og SV-leder Kristin Halvorsen, statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg og Kommunalminister og Sp-leder Liv Signe Navarsete. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den rødgrønne regjeringen har den siste tiden blitt holdt løpende orientert om politiets planer om å pågripe Maria Amelie (25) på Lillehammer i går kveld.

Det bekrefter Justisdepartementet overfor Dagbladet i natt.

- Jeg var kjent med pågripelsen i forkant. Flere i regjeringen var også kjent med det, sier statssekretær Pål K. Lønseth til Dagbladet.

- Hvem da?

- De som trengte å vite det. Jeg vil ikke gå inn på interne forhold.

- Har saken blitt diskutert i underutvalget eller andre steder internt?

- Det vil jeg heller ikke gå inn på.

- Ved godt mot Papirløse Maria Amelie har levd ulovlig i Norge siden 2003 og store deler av tida med falsk identitet. Hun ble pågrepet etter et foredrag på Nansenskolen. Der fortalte hun om hvordan det er å leve som papirløs i Norge uten lovlig opphold. Samtidig har hun jobb og snakker flytende norsk.

- Jeg har snakket med Maria. Hun ble fraktet til Trandum og er ved godt mot. Hun er fryktelig glad for at folk bryr seg, sier advokat Brynjulf Risnes til Dagbladet.

I morgen formiddag skal hun trolig videre.

- Hun framstilles for fengsling i morgen. Trolig i Oslo tingrett, sier kommunikasjonsrådgiver Monica Thorud i Politiets utlendingsenhet til Dagbladet.

Uvanlig Også flere andre regjeringsmedlemmer utenfor Justisdepartementet kjente til at kvinnen, som i fjor ble kåret til «Årets Nordmann», har gjestet talkshow på NRK og ligger på bestselgerlistene med boka Ulovlig norsk, skulle arresteres.

- Er det vanlig at regjeringsmedlemmer holdes orientert om Politiets utlendingsenhet sine aksjoner?

- PU varsler via Politidirektoratet når det er saker som de regner med vil vekke offentlighetens interesse, sier Lønseth.

Han understreker at regjeringen ikke kan behandle saken og at det er opp til PU og bestemme tidspunkt for pågripelsen av utlendinger uten lovlig opphold i Norge.

- Klarert med ministeren Kvinnens advokat tror regjeringens kjennskap til pågripelsen forverrer situasjonen for hans klient.

- Jeg ser på det som åpenbart at dette er klarert med ministeren. Det gjør jo saken ekstra vanskelig, sier Brynjulf Risnes til Dagbladet.

Foreldrene til Maria Amelie tok datteren med seg da de flyktet fra Kaukasus-området i Russland til Finland i 2000, og videre til Norge i 2002.

Foreldre i Norge Amelies foreldre, som har bakgrunn fra Kaukasus i det tidligere Sovjetunionen, bor også ulovlig i Norge.

- Skal hennes foreldre som er bosatt i Norge pågripes i nær framtid?

- Jeg vil ikke kommentere om noen skal pågripes, sier statssekretær Lønseth.

Familien til Amelie fikk avslag på asylsøknaden sin i 2002. Dette ble anket inn for en sivil domstol på nytt i 2004 og avvist.

Foredrag Amelie ble arrestert like før klokka 23 på Lillehammer, etter at hun holdt foredrag ved Nansens-skolen.

- Hun hadde akkurat vært på et åpent møte på Nansenskolen, og holdt foredrag om sin situasjon om papirløshet i Norge, sier Simon Strumse, som jobber ved Nansen fredssenter til Dagbladet.

Etter møtet skal hun ha gått ut for å trekke litt luft.

- Da kom det åtte politifolk fra politiets utlendingsenhet, tok tak i henne og dro henne med i en bil som de hadde stående, sier Strumse.

Mangel på sammenheng Før jul ble Amelie intervjuet av Hilde Hummelvoll på NRK om hvordan hun har jobb og lever i Norge.

- Det er fullstendig mangel på sammenheng i innvandringspolitikken når vi den ene dagen klager på manglende kompetanse hos innvandrere og den neste pågriper og kaster ut innvandrere med den kompetansen vi etterlyser. Hun ville være en ressurs for oss, sier SV-politiker Heikki Holmås til NTB.

Også Antirasistisk Senter reagerer.

- Alvorlig demokratisk problem De anklager norske myndigheter for å innskrenke papirløse utlendinger ytringsfrihet.

- Papirløse åpent har på flere arrangementer fortalt sin historie. Etter pågripelsen i dag blir det vanskelig. Papirløse synes i utgangspunktet det er vanskelig å snakke om hvordan de lever. I kveld ble papirløses ytringsfrihet alvorlig svekket, sier Kari Helene Partapuoli.

- Dette er en av de mest utsatte gruppene i landet vårt og det er et alvorlig demokratisk problem at politiet griper inn etter et åpent arrangement om papirløses rettigheter, sier Partapuoli.

- Umenneskelig Venstre er sterkt kritiske til utkastelsen. De vil endre lovverket, slik at mennesker som kommer til Norge som barn, slik Amelie gjorde, ikke omfattes av myndighetenes avgjørelser som rammer foreldrene.

- Dette er resultatet av asylpraksisen til en umenneskelig rødgrønn regjering som jeg ikke kan fatte at SV lenger ønsker å være en del av, skriver første nestleder i Venstre Helge Solum Larsen i en pressemelding.

Han og flere stortingspolitikere har truffet Amelie en rekke ganger, blant annet da hun var på Stortinget i slutten av november for å fortelle sin historie, da de papirløses situasjon ble belyst i en høring.

- Det var umulig å ikke bli berørt når Amelie snakket om drømmen om å få leve et normalt liv og betale skatt. Regjeringen bruker kreftene helt feil ting når den i stedet lar politiet slå ned på mennesker som Amelie sier Solum Larsen.

- Likhet for loven Statssekretær Løseth understreker overfor Dagbladet at det er «likhet for loven».

- Alle utlendinger som oppholder seg i Norge må regne med å blir returnert. Amelie har gjort det klart i offentligheten at hun ikke ønsket å returnere frivillig. Derfor valgte man å gå fram slik, sier Løseth.

GA UT BOK: Maria Amelie ga ut boken "Ulovlig norsk" i fjor, om hvordan det er å leve i Norge uten identitetspapirer. Bokomslag: Pax Forlag
GA UT BOK: Maria Amelie ga ut boken "Ulovlig norsk" i fjor, om hvordan det er å leve i Norge uten identitetspapirer. Bokomslag: Pax Forlag Vis mer