Oslo  20140323.
Statsminister Erna Solberg innledet søndag under Høyres sentralstyremøte i Oslo.
Foto: Per Løchen / NTB scanpix
Oslo 20140323. Statsminister Erna Solberg innledet søndag under Høyres sentralstyremøte i Oslo. Foto: Per Løchen / NTB scanpix Vis mer

Regjeringen vurderer å endre datalagringsdirektivet

Regjeringsadvokaten studerer EU-domstolens dom. Ap vil ikke lenger garantere støtte til loven i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag har EU-domstolen kjent Datalagringsdirektivet (DLD) ugyldig. Høyre og Arbeiderpartiet fikk EU-direktivet gjennom i Stortinget i 2011, mot alle de andre partienes vilje. Egentlig skulle det innføres fra sommeren 2015, men dette ble utsatt, blant annet i påvente av denne dommen. Nå finnes det ikke lenger noe EU-direktiv om datalagring.

Regjeringen har likevel ikke gitt opp innføringen av datalagring i Norge. Dagbladet har vært i kontakt med statsministerens kontor om saken, men Erna Solbergs rådgivere henviser til Solvik-Olsen.

- Inntil EU eventuelt vedtar et nytt og justert direktiv, må EU- og EØS-landene selv ta stilling til hvilke lover man skal ha på dette området. Regjeringen vil nå bruke litt tid på å vurdere dommen og dens implikasjoner nøye, skriver samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i en epost til Dagbladet.

Regjeringsadvokaten på saken I denne saken har Frp og Høyre vært på hver sin side. Høyre var for og Frp imot DLD.

Etter det Dagbladet erfarer, er det regjeringsadvokaten, Utenriksdepartementets og Samferdselsdepartementets jurister som nå skal se nærmere på dommen. Fagavdelingene er allerede i gang med arbeidet. Det kan bli aktuelt å endre deler av loven, og sende den tilbake til Stortinget.

Ap garanterer ingenting Erna Solberg kan vente seg spørsmål om saken i Stortingets muntlige spørretime ondag. Regjeringens argument for datalagring er at det vil være et viktig verktøy for kriminaletterforskning.

Men i Stortinget vil ikke lenger Arbeiderpartiet garantere støtte for saken.

- På nåværende tidspunkt avventer vi regjeringens juridiske vurdering, skriver leder i justiskomitéen, Hadia Tajik, i en sms til Dagbladet.

EUs datalagringsdirektiv innebærer at mobil- og internettleverandører skal samle og lagre informasjon om hvem folk har kontakt med på nett, epost og telefon i mellom 6 og 24 måneder. Det skal lagres hvem som har kontakt, når, hvor og hvor kommunikasjonsenhetene befinner seg.

- Alvorlig inngrep Ifølge EU-domstolen vil dette kunne gi veldig presise konklusjoner om folks privatliv, om deres hverdagsrutiner, bosted, daglige aktiviteter, sosiale relasjoner og miljø. Domstolen er kritisk til sikkerheten omkring lagringen. De mener det ikke gir trygghet for misbruk og uautorisert tilgang til dataene, og mener sikkerheten svekkes ytterligere av at dataene ikke trenger å lagres innenfor EU.

«Direktivet innebærer et meget omfattende og særlig alvorlig inngrep i den grunnleggende rett til respekt for privatlivet og til beskyttelse av personopplysninger, uten at dette inngrepet er begrenset til det strengt nødvendige», er konklusjonen.

<strong>HAR ANSVARET:</strong> Frps Ketil Solvik-Olsen må nå forsvarer DLD, som Frp opprinnelig var imot. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
HAR ANSVARET: Frps Ketil Solvik-Olsen må nå forsvarer DLD, som Frp opprinnelig var imot. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

Ketil Solvik-Olsen presiserer at personvernhensyn er grunnen til at Norge har lagt seg på direktivets minimum for lagringstid, seks måneder, og at Norge har stilt langt strengere krav til lagringssikkerhet og utlevering av opplysninger enn hva direktivet krever.

Personvernaktivistene i Digitalt personvern har varslet rettssak dersom direktivet innføres i Norge.

Internt i Høyre har det også vært uenighet om DLD. Fem personer stemte imot i Stortinget en av disse var Nikolai Astrup. Han er fortsatt imot.

- Det er unaturlig for oss å innlemme et direktiv i norsk rett som bryter med fundamentale rettigheter, sier Astrup til Aftenposten.

Også Unge Høyre er imot DLD.

<strong>REVURDERER:</strong> Også Ap vil revurdere DLD-saken, når regjeringen er ferdig med sin gjennomgang. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix.
REVURDERER: Også Ap vil revurdere DLD-saken, når regjeringen er ferdig med sin gjennomgang. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer