- Regjeringen vurderer å saksøke Røkke

Hvis ikke Aker går med på å behandle aksjehandelen i generalforsamling.

VIL SAKSØKE: Regjeringen vurderer å saksøke Kjell Inge Røkke og Aker hvis ikke transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions behandles i generalforsamling. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
VIL SAKSØKE: Regjeringen vurderer å saksøke Kjell Inge Røkke og Aker hvis ikke transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions behandles i generalforsamling. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tirsdag aksepterte Aker Solutions å behandle beslutningen om å ta opp obligasjonslån i selskapets generalforsamling. Obligasjonslånet skal finansiere selskapets omstridte oppkjøp av selskaper fra Aker ASA, og Aker selv skal bidra med en del av lånesummet.

Regjeringen har holdt fast på at de ønsker at selve transaksjonen skal behandles i generalforsamling. Nå vurderer regjeringen å saksøke Aker hvis ikke det skjer.

Muligheten for å trekke Røkke for retten har vært diskutert bak lukkede dører i regjeringen i flere dager, ifølge VG.

Selv om Røkke onsdag godtok at selve låneopptaket behandles på en generalforsamling, er regjeringen fortsatt åpne for å saksøke milliardæren, får VG opplyst fra det avisen omtaler som «meget sentrale regjeringskilder», ifølge NTB. 


- Burde vært behandlet

Forretningsadvokat og jussprofessor Kristin Norman, som har vært med på å utarbeide en av de to juridiske betenkningene regjeringen har fått gjort, tror regjeringen kan ha en god sak.

- Det vil alltid være knyttet en viss tvil til disse spørsmålene, men vi mener det er mange argumenter som er såpass sterke at de vil ha en god sak, sier Kristin Normann.

Advokatfirmaet Selmer konkluderer med å støtte kravet om at de kontroversielle aksjetransaksjonene skulle vært behandlet av generalforsamlingen i Aker Solutions ASA. I så tilfelle ville Staten kunnet benyttet seg sin vetorett, og dermed stoppet hele aksjehandelen.

Næringsminister Sylvia Brustad sa tirsdag at hun ikke var helt fornøyd med den foreslåtte løsningen.

- Det er en god begynnelse, sa hun i går.

Løsningen som ble foreslått tirsdag, er omtrent den samme som Aker skisserte i Dagbladet i går.

I går presenterte også revisjonsutvalget i Aker ASA sin redegjørelse om salget av eiendeler til Aker Solutions, som konkluderte med at Aker har opptrådt korrekt i forbindelse med salget. 


Får penger fra krisepakke
Det er imidlertid ikke bare Aker som bidrar med lån til Aker Solutions oppkjøp. Aker Solutions får også låne 500 millioner kroner fra regjeringens krisepakke til å finansiere den omstridte aksjehandelen, ifølge Dagens Næringsliv.

Ifølge avisa har Aker Solutions allerede tatt opp et lån på ca to milliarder kroner. Av dette bidrar Statens obligasjonsfond - som ble etablert tidligere i år som et av virkemidlene i regjeringens krisepakke - med 500 millioner kroner.

Dermed er regjeringens krisepakke med på å få transaksjonen til å bli mulig.

- Vi har gjort en selvstendig vurdering av investeringen innenfor det mandatet vi har. Vi har ikke opplevd tilsvarende tidligere, sier Olaug Svarva, leder for Folketrygdfondet, til Dagens Næringsliv.

Statens obligasjonsfond forvaltes av Statens pensjonsfond - Norge, det såkalte Folketrygdfondet.

Det ble allerede i forrige uke spekulert i om penger fra Statens obligasjonsfond skulle brukes til oppkjøpet. Fondet fikk i utgangspunktet en kapital på 50 milliarder kroner. Det ble etablert for å bidra til at bedriftene kan hente finansiering ikke bare direkte fra bankene, men også i et styrket obligasjonsmarked. Hoveddelen av investeringene til fondet skal være i selskaper med god kredittverdighet.

Onsdag kl. 11.00 stiller ekspert på selskapsrett Hugo Matre i nettmøte. Send inn dine spørsmål om Aker-saken her.


Aker-transaksjonene

• 1. april kjøpte Aker Solutions noen mindre selskaper og deler av andre selskaper fra Aker ASA.

• Kjøpet utløste kritikk fra flere hold fordi man ikke stolte på at handelen var gjort til riktig pris og til fordel for Aker Solutions. Analytikere og medier mer enn antydet at det hadde vært for nære bånd mellom kjøper og selger.

• 5. april besluttet næringsminister Sylvia Brustad (Ap) at handelen skulle gjennomgås av uavhengige juridiske og finansielle eksperter.

• 8. april krevde Brustad at transaksjonene enten må nullstilles eller tas opp til behandling i generalforsamlingen i Aker Solutions.

• Aker Solutions har så langt ikke rettet seg etter ministerens ønsker, og sier det ikke foreligger noen planer om verken å annullere salget eller å ta det opp i selskapets generalforsamling.

• 13. april: Statsminister Jens Stoltenberg sier de omstridte transaksjonene må behandles av generalforsamlingen i Aker Solutions ASA. Han signaliserte også at det nå er samtaler mellom Røkke-systemet og regjeringen.

• 13. april: Aker-direktør Geir Arne Drangeid fastholder at transaksjonene som er gjort og prosessen i den forbindelse er ryddig og riktig gjennomført. Drangeid opplyser at Aker jobber med en redegjørelse om fakta.

Kilde: NTB

Røkkes salg til Aker Solutions

• Aker ASA, som kontrolleres av Kjell Inge Røkke, solgte i onsdag i forrige uke fem mindre selskaper til Aker Solutions:

100 prosent i produktselskapet Midsund Bruk

46 prosent i Aker Oilfield Services

50 prosent i Aker DOF Deepwater (tidligere Aker DOF Supply)

33 prosent i teknologiselskapet Odim

Aker Solutions økte eierandelen i Aker Clean Carbon fra 30 til 50 prosent

• Aker ASA har majoriteten av aksjene i Aker Holding, et selskap som har som eneste oppgave å kontrollere Aker Solutions. Staten og to svenske selskaper eier resten.

• Finansieringen av overtakelsen er som følger:

Betaling fra Aker: 1434 millioner

Aksjonærlån: 207 millioner

Betaling til DOF: 277 millioner

Aksjonærlån fra DOF: 23 millioner

Totalt 1941 millioner

• Staten mener seg ført bak lyset av Aker i forbindelse med kjøpet og vil ha transaksjonene omgjort. Spesiell strid står det rundt prisen på aksjene.

• Statens representant i Aker Holding, Berit Kjøll, har den siste uka ligget i munnhoggeri med Aker ASA om hvem som har begått saksbehandlingsfeil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer