- MED LOV FRA 1940: Den norske genseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland, har kommet i verdens søkelys etter voldsom oppgang i antall asylsøkere som kommer fra Russland og inn til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- MED LOV FRA 1940: Den norske genseovergangen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark, mot grensa til Russland, har kommet i verdens søkelys etter voldsom oppgang i antall asylsøkere som kommer fra Russland og inn til Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Regjeringen vurderer å stenge den norsk-russiske grensa med lov fra 1940

Møtes på Stortinget nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Regjeringen vurderer å stenge grensa til Russland, og kan bli tvunget til å børste støv av en lite kjent lov fra 1940, skriver nettstedet Aldri Mer fredag ettermiddag.

Etter det Dagbladet erfarer, vil stenging av den norsk-russiske grensa være et tema når Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen (DUUF) møtes i Stortinget om kort tid.

Kilder nær utenriksministeren sier imidlertid at det aldri har vært snakk om å skulle stenge grensa til Russland.

Sprengt kapasitet Etter hva Aldrimer.no forstår, skal både utenriksminister Børge Brende, justisminister Anders Anundsen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide delta på møtet i dag.

Hittil i år har over 3000 asylsøkere krysset grensa fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark. Fram til september i år var det bare kommet 35 fra Russland til Finland.

Finnmark har fått 24 nye politistillinger på grunn av flyktningkrisa.

På tirsdag ble rekorden satt, da nesten 200 asylsøkere kom til Norge over Storskog på én dag.

«Lov om adgangen til visse områder» ble banket gjennom av Stortinget 7. mars 1940, bare en drøy måned før Tyskland invaderte Norge 9. april, skriver Aldri Mer og journalist Kjetil Stormark.

Ved å bruke loven, vil Justisdepartementet ha mulighet til å nekte flyktninger som kommer fra Russland til Norge adgang i landet.

Afghanistan og Irak Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Om lag halvparten av dem som krysser grensa inn til Norge via Storskog, er afghanere. En stor andel er også fra Irak, skrev NTB søndag.

Utlendingsdirektoratet (UDI) tok da i bruk sosiale medier for å stoppe migrantene. På Twitter forklarer UDI på engelsk at afghanske voksne som kommer fra Russland til Norge risikerer retur til Afghanistan hvis de søker asyl i Norge.

Nesten ingen enslige voksne afghanere får asyl i Norge i dag, ifølge UDI, skrev NTB.

LES OGSÅ: Her er de endelig framme i Norge: Søstrene har flyktet fra Syria til Finnmark via Russland.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer