VURDERER SVARTELISTE: - Det er viktig å heie fram de seriøse og målrettet ta de som er useriøse, sier Eriksson til Dagbladet. I tillegg til mer samarbeid mellom etater, ønsker han nå å diskutere en egen «svarteliste» over useriøs selskaper. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
VURDERER SVARTELISTE: - Det er viktig å heie fram de seriøse og målrettet ta de som er useriøse, sier Eriksson til Dagbladet. I tillegg til mer samarbeid mellom etater, ønsker han nå å diskutere en egen «svarteliste» over useriøs selskaper. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer

Regjeringen vurderer å svarteliste useriøse selskaper

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vurderer å etablere en egen svarteliste over selskaper som bryter loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De var og er et uønsket element i norsk arbeidsliv, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) til Dagbladet. De siste ukene har Dagbladet skrevet om de irske steinleggerne, som nå er tilbake i Norge.
 
I forrige uke skrev Dagbladet om hvordan lokale håndverkere på Kongsberg har dannet vaktpatruljer som tar bilder og noterer bilnummer for å dokumentere steinleggertrafikken i området. Uken før skrev Dagbladet at en norsk kvinne mistenkes for heleri av tre millioner steinleggerkroner.

Vil fjerne steinleggerne - Jeg mener det nå er viktig å ta et kraftigere grep for å målrettet fjerne disse miljøene fra norsk arbeidsliv, sier arbeidsministeren, som nå vil ha et tettere samarbeid mellom skatteetaten, politiet og arbeidstilsynet.

Lørdag skrev Dagbladet
om hvordan de organiserte kriminelle miljøene stadig går hardere inn i næringslivet, hvor gevinsten er større og risikoen er mindre. Nå advarer Kripos mot utviklingen.

«Vi har sett at de kriminelle miljøene i større grad har dreid sin virksomhet mot arbeidsmarkedet, både for å begå og skjule andre former for kriminalitet», sa leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet.

Svarteliste - Det er viktig å heie fram de seriøse og målrettet ta de som er useriøse, sier Eriksson til Dagbladet. I tillegg til mer samarbeid mellom etater, ønsker han nå å diskutere en egen «svarteliste» over useriøs selskaper.

UTKONKURRERER DET LEGALE MARKEDET: - Vi har sett at de kriminelle miljøene i større grad har dreid sin virksomhet mot arbeidsmarkedet, både for å begå og skjule andre former for kriminalitet. Vi har sett eksempler på at de har etablert selskaper som utkonkurrerer den legale delen av markedet. For de kriminelle betyr dette både større gevinster, og mindre risiko for å bli tatt, sier Eivind Borge fra Kripos. Han mener dette nå utgjør en stor trussel mot det norske samfunnet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
UTKONKURRERER DET LEGALE MARKEDET: - Vi har sett at de kriminelle miljøene i større grad har dreid sin virksomhet mot arbeidsmarkedet, både for å begå og skjule andre former for kriminalitet. Vi har sett eksempler på at de har etablert selskaper som utkonkurrerer den legale delen av markedet. For de kriminelle betyr dette både større gevinster, og mindre risiko for å bli tatt, sier Eivind Borge fra Kripos. Han mener dette nå utgjør en stor trussel mot det norske samfunnet. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer

- Ved å lage en slik svarteliste vil det bli lettere for folk å finne ut hvilke selskaper som er seriøse og hvilke selskaper man bør holde seg langt unna, sier arbeidsministeren, som understreker at han ennå ikke har bestemt seg for om dette er en god løsning.
 
- Det er avhengig av at dette ikke fører til økt byråkrati, men at det gjør ting lettere, sier Eriksson. Han sier nå at statsminister Erna Solberg (H) har løftet arbeidskriminalitet helt opp til topps i regjeringen.

- Organisert arbeidskriminalitet er i ferd med å trekke vekk gulvet under den seriøse næringen. Jeg vet at Solberg er engasjert i dette, og at dette vil være høyt prioritert av regjeringen, sier Eriksson.
- God samvittighet Lørdag ba Kripos regjeringen om å ta inn arbeidskriminalitet i sin handlingsplan mot organisert kriminalitet.
 
- Dette støtter jeg. Og det er noe jeg som arbeidsminister kommer til å spille inn, sier arbeidsministeren.
 
Dagbladet har tidligere skrevet at Eriksson har fått Ap-kritikk for å ikke gjennomføre et hastemøte om arbeidskriminalitet han varslet i Dagbladet før jul.

- Jeg har veldig god samvittighet. Det er ikke noe poeng at jeg har et hastemøte med bare meg selv. Jeg har invitert partene i arbeidslivet, og nå venter jeg på svar, sier arbeidsministeren.