PINLIG: I 2013 besøkte Dagbladet Brensholmen skole i Tromsø. Enhetsleder Vegard Yttergård syntes det var flaut å vise fram skolen, på grunn av all slitasjen og manglende fasiliteter. I lærergarderoben i underetasjen piplet grums og sand opp av sluket da det regnet. Foto: Bjørn Langsem
PINLIG: I 2013 besøkte Dagbladet Brensholmen skole i Tromsø. Enhetsleder Vegard Yttergård syntes det var flaut å vise fram skolen, på grunn av all slitasjen og manglende fasiliteter. I lærergarderoben i underetasjen piplet grums og sand opp av sluket da det regnet. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Regjeringen vurderer egen «arbeidsmiljølov» for barn

Rundt 230 000 barn går på skoler som ikke er godkjente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 300 000 skoleelever i Norge går på skoler som ikke tilfredsstiller myndighetenes krav til inneklima, mens rundt 230 000 elever går på skoler som ikke er godkjente, viser en kartlegging fra 2013.

Dette kan blant annet skyldes:

• Dårlig luft
• Muggsopp
• Manglende vedlikehold
• Dårlige toaletter

Nå ønsker Høyre og Fremskrittspartiet å ta tak i problemene. I folkehelsemeldingen som ble lagt fram i statsråd i dag, varsler regjeringspartiene en full gjennomgang av alle lover og regler som omhandler miljøet for barn og unge.

- Noe må gjøres De vil også vurdere om det trengs en egen «arbeidsmiljøov» for barn.

- Når 300 000 elever går på skoler som ikke tilfredsstiller kravene, er det et tegn på at noe må gjøres. Dette handler blant annet om nødvendig vedlikehold, men også tilsyn på skolene. Det trengs en tydelig ansvarsplassering, sier Tone Wilhelmsen Trøen (H) i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Leder for samme komité, Kari Kjønaas Kjos (Frp), husker selv hvordan vedlikehold av skoler til stadighet ble utsatt da hun satt som kommunepolitiker.

- Det ble søkt om dispensasjon fra lovverket gang på gang, og når det er de samme som søker som innvilger, så blir det jo stort sett innvilget, sier hun.

Ønsker bevisstgjøring - Men vil en slik endring hjelpe?

- Det er jo alltid målet med de endringene man gjør, men så handler jo også dette om å sette barnas miljø på agendaen og skape en bevisstgjøring. I tillegg vil vi antakelig stille noen nye krav der vi ser det er for svakt, sier Kjønaas Kjos.

- Målet er at kommunene skal føle seg mer forpliktet. Det er viktig at vi synliggjør at dette er en veldig viktig del av arbeidet kommunepolitikerne gjør.

Paradoks Helsepolitikerne medgir at vedlikehold av skoler handler mye om ressurser, men Tone Wilhelmsen Trøen mener også at en tydelig bevissthet kan hjelpe.

- Jeg har selv en sønn som går på en ungdomsskole som er fryktelig gammel, og det er jo et paradoks at vi sender barna på skoler som vi lurer på om har et godt nok arbeidsmiljø, sier hun.

Kjønaas Kjos mener en slik «arbeidsmiljølov» burde vært på plass for lenge siden.

- Vi har jo veldig lenge vært opptatt av voksnes arbeidsmiljø, så nå er det på tide at vi inkluderer barna også, sier hun.

ØNSKER ENDRING: Stortingspolitikerne Tone Wilhelmsen Trøen (t.v.) og Kari Kjønaas Kjos. Foto: NTB scanpix / Øistein Norum Monsen
ØNSKER ENDRING: Stortingspolitikerne Tone Wilhelmsen Trøen (t.v.) og Kari Kjønaas Kjos. Foto: NTB scanpix / Øistein Norum Monsen Vis mer