Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriminelle gjenger i Oslo:

Regjeringen vurderer gjengforbud

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ser på fire nye tiltak for å ta de voldelige gjengene i Oslo.

SKYTEEPISODE: 14. mars rykket politiet ut etter meldinger om skudd avført på Lambertseter i Oslo. En bil ble stanset i Gamlebyen i Oslo, og tre personer ble pågrepet i forbindelse med skytingen. I bilen fant politiet to skytevåpen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjengforbud etter mønster fra terrorlovgivning er ett av dem.

I dag er det forbudt å delta i eller støtte en terrororganisasjon. Wara sier til VG at regjeringen vurderer å utvide dette til å gjelde kriminelle gjenger.

- Det er alltid en domstolsprosess som leder fram til hva som er å anse som en kriminell organisasjon. Hvis hovedformålet er kriminell virksomhet, vil medlemskapet i den også være det, sier Wara til VG.

- Vi ser også på inndragning, både praksis og lov. Jeg tror nok det blir litt større summer enn klokker og biler, det er mer snakk om å få tak i større omsetninger, understreker Wara.

VURDERER FORBUD: Tor Mikkel Wara.

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
VURDERER FORBUD: Tor Mikkel Wara. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Wara sier at Norge i dag mangler en mellomting mellom fengsel og ungdomsstraff.

- Fengsel er fint som er mulighet, men en erfaring er at å plassere dem i fengsel hvor de møter de andre gjengmedlemmene, kan være uheldig.

Han foreslår blant annet tiltalk som bortvisning eller forbud mot opphold i et område, eller elektronisk kontroll. Det fjerde regjeringen ser på, er å få flere til å gjennomføre ungdomsstraff.

- På de ungdomsstraffene og oppfølgingene vi har i dag, er det litt for lett å melde seg av. Vi vil se på å fjerne kravene til samtykke, sier Wara.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!